V raketě Falcon Heavy, jež minulý týden explodovala, byly ostatky 152 lidí

 
Další 1 fotografie v galerii
Dva postranní raketové posilovače jsou snad ale naštěstí v pořádku / SpaceX
Minulé úterý explodovala raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX. „Naštěstí" vybuchla jen centrální část, která následně spadla do Atlantiku. Měla však docela nezvyklý náklad na palubě.

Po několikahodinovém zpoždění došlo nakonec k koslova dokonalému startu z Cape Canaveral na Floridě, což potvrdil i aplaus ze strany přihlížejících. Poté, co se raketa dostala na 11 minutu a 24 sekundu své mise, tak se náklad sice oddělil, ale na jeho plánované spojení s lodí v Atlantiku jménem „Of Course I Still Love You" nedošlo, jelikož se tato část rakety zřítila a explodovala.

Dva postranní raketové posilovače jsou snad ale naštěstí v pořádku. Ty se použily již podruhé a i nyní tuto cestu přežily a jsou již bezpečně na zemi.

Celá věc je o to horší a zraňující, že na palubě centrální části byly také ostatky 152 lidí, jež na této raketě Elona Muska směřovaly v urnách do věčnosti vesmíru (vynesení 7 gramů popela do vesmíru stojí dle ceníku 5 tisíc dolarů).

Popel byl v kovové schránce a na palubě lodi Falcon Heavy spolu se sadou satelitů. SpaceX Falcon Heavy uveze až 64 tun nákladu, což je dnes stále rekordní objem (více zvládla jen raketa Saturn V v roce 1973).

A jak měla původně tato mise vypadat? Byla v plánované délce šest hodin, během níž mělo být vypuštěno 24 satelitů (různé testy pro čisté a ekologické palivo, solární plachta, atomové hodiny do hlubokého vesmíru a navíc i ony zmíněné ostatky). Poté měla raketa přistát 1200 kilometrů od místa startu.

Obecně jde o věc, jež dělá Elonu Muskovi starosti již delší čas – SpaceX měla již podobné problémy s přistáváním hlavní rakety na loď v dubnu, kdy se z ní převrátila během vytažení zpět do rozbouřeného moře.

Mohlo by vás zajímat

Reklama