Hledání zrcadlového vesmíru: Vědci zkusí experimenty k prokázání paralelní existence

Zrcadlová hmota, funkčně stejná jako temná hmota, by mohla např. udržovat celistvost galaxií / Pixabay
Vědci budou hledat „zrcadlovou hmotu“, která může uniknout do paralelního vesmíru. Výzkum by mohl mít vliv i na naše vědomosti o existenci temné hmoty.

V sérii nadcházejících experimentů budou vědci v Tennessee testovat existenci „zrcadlové hmoty“, která by mohla vytvořit neviditelný paralelní svět. V laboratoři Oak Ride National Laboratory, kde jsou nejvýkonnější superpočítače v Americe, bude fyzik Leah Broussard provozovat tzv. test posouzení, zda ve standardních modelech fyziky neexistuje nějaká mezera.

Tento údajně jednoduchý test využije neutronový paprsek ke střílení částic na nepropustnou stěnu. Pokud budou částice pozorovány i na druhé straně neprůchodné bariéry, mohlo by jít o důkaz zrcadlové hmoty existující v pozadí našeho pozorovatelného světa.

Existence zrcadlového světa začala být testována v 90. letech, kdy vědci pozorovali nevysvětlený jev radioaktivního rozpadu neutronů na protony. Vědci zjistili, že neutronům ve svazcích částic trval rozpad na protony v průměru 14 minut a 48 sekund, zatímco těm v laboratorních lahvích o 10 sekund méně. Podle současných modelů fyziky by ale tyto částice měly mít stejnou dobu rozpadu.

Ruský vědec Anatolij Serebrov z Petrohradského institutu jaderné fyziky v Rusku se domnívá, že neutrony vytvořené v paprsku mohou přejít do zdánlivě mizejícího zrcadlového světa, a tím zkreslit výsledky výzkumu.

Proběhly také testy ve Švédsku, kde šlo o pomalu se pohybující neutrony v magnetickém poli a urychlení přechodu hmoty, který bude vidět, když částice zmizí. Výsledky budou vyhodnoceny v létě. Kromě zásadního posunu zákonů fyziky a reality by existence zrcadlového světa částic vrhla světlo i na otázku temné hmoty. Ta podle vědců tvoří z 85 % vesmír. V případě, že je jejich teorie zrcadlového vesmíru správná, mohla by v něm být skrytá temná hmota.

Zrcadlová hmota, funkčně stejná jako temná hmota, by mohla např. udržovat celistvost galaxií nebo měnit rychlosti hvězd a planet v galaxii - obě tyto funkce už byly teoreticky popsány jako schopnosti a vedlejší účinky temné hmoty. Ačkoli vědci říkají, že zrcadlový vesmír může přinést různé typy hmoty nebo dokonce i hvězdy a planety, fyzici váhají v odpovědi na otázku, zda v paralelní oblasti existují „temní lidé“.  Nicméně předpokládají, že temná hmota má s největší pravděpodobností stejně rozmanité vlastnosti jako naše vlastní hmota. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama