Zázraky v přírodě: Zraněná manta poprosila potápěče o pomoc

Na rozdíl od rejnoků paprsky manty nemají vnější bodec / Jake Wilton
Mořský tvor se přiblížil filmovému štábu, otočil se a požádal o pomoc s odstraněním háčků pod okem. Fotograf Jake Wilton se potápěl v západní Austrálii, když se k němu přiblížila zraněná manta. Wilton si uvědomil, že majestátní zvíře má pod okem zaseknuté rybářské háčky.

Manta obrovská s rybářskými háčky uvízlými pod okem byla zachráněna kolem plovoucími potápěči poté, co ji jeden z nich rozpoznal ve vodě. Fotograf Jake Wilton, který doprovází turisty kolem australského zálivu Ningaloo, si všiml populárního zvířete, prosícího o pomoc.

Mimořádné záběry ukazují, jak se blíží k Wiltonovi a jeho kolegům v zoufalé snaze o pomoc při odstraňování háčků. Manta rozvinula před Wiltonem ploutve. Po několika pokusech je potápěč schopen odebrat háčky z pod jejího oka. Ty by jinak pro rybu znamenaly významné riziko slepoty. Cizí předměty, které se dostanou do kůže mořských tvorů, mohou často vést k nemoci, a dokonce i ke smrti kvůli infekci.

„Věděl jsem, že musíme dostat háčky z oka, jinak by se ocitla ve velkých potížích,“ říká Wilton. Po několika pokusech potřeboval Wilton poslední skok, aby odejmul háčky. „Při posledním pokusu jsem se potopil a manta zůstala úplně ve vodě,“ řekl. Jake Wilton potom triumfálně vylezl z oceánu s háčky a manta majestátně odplavala.

Na rozdíl od rejnoků paprsky manty nemají vnější bodec, a jsou proto pro člověka naprosto neškodné. Mohou dorůst až sedmi metrů a žít asi 50 let. Útes Ningaloo je jedním z největších svého druhu na světě, měří více než 300 km a je domovem více než 500 druhů tropických ryb.

Korálový záliv, který se nachází podél útesu Ningaloo, je jedním z nejlepších míst na světě určených k plavání s mantami, které se tu shromažďují ve velkých množstvích po celý rok. Můžete zde spatřit také další mořská zvířata, a sice delfíny, žraloky, velryby nebo želvy.

Mohlo by vás zajímat

Reklama