Asteroid o velikosti domu proletí zítra blízko Země rychlostí 30.400 km za hodinu

Zemi ohrozí svým zásahem v příštích 100 letech celkem 878 asteroidů / Pixabay
Zítra proletí kolem naší planety Země asteroid zhruba odpovídající velikosti domu. Bude se pohybovat v takové vzdálenosti od naší planety, že ho vědci klasifikovali jako „potenciálně nebezpečný“.

Tento asteroid má velikost na délku cca 19 metrů a odborníci ho pojmenovali jako "2019 SP3". Kolem naší planety proletí rychlostí více než 30 400 km za hodinu.

NASA popisuje těsnou blízkost této kosmické skály jako „potenciálně nebezpečnou“, protože projde jen asi 370 000 kilometrů od povrchu naší planety. To znamená, že se bude nacházet blíže než Měsíc, který je vzdálený asi 384 000 km.

NASA uvedla: „Potenciálně nebezpečné asteroidy (PHA) jsou v současné době definovány na základě parametrů, které měří potenciál asteroidů dostat se do blízkosti Země.“ Konkrétně se za PHA považují všechny asteroidy s minimální vzdáleností oběžné dráhy (MOID) 0,05 AU nebo méně. AU označuje astronomickou jednotku, tedy vzdálenost, která je přibližně 150 000 000 km, stejně jako od Země ke Slunci.

Asteroid "2019 SP3" se naštěstí nedostane dostatečně blízko k naší planetě, aby vzniklo riziko, že ji zasáhne. I kdyby to udělal, je příliš malý na to, aby způsobil katastrofu globálnějšího rozsahu.

Přitom je téměř stejně velký jako dvacetimetrový Čeljabinský meteorit, který v roce 2013 explodoval nad západním Ruskem. Asi 1500 lidí tehdy bylo vážně zraněno dopadem ohnivé koule, což astronomové nepředvídali. Podle Evropské kosmické agentury (ESA) v současné době planetu Zemi ohrožuje svým zásahem v příštích 100 letech celkem 878 asteroidů.

Agentura dodala, že dopad i malého asteroidu by mohl vést k „vážné devastaci“. Aby se snížilo riziko kolize, ESA a několik dalších skupin se spojily za účelem hledání nebezpečných asteroidů. Vyvíjejí také technologii pro změnu trajektorie vesmírných těles směrem od naší planety.

Mohlo by vás zajímat

Reklama