Archeologové žili v omylu: Dnes již vědí, že Minojce nezničila přírodní katastrofa

Zdá se, že Knóssos po erupci Théry nějakou dobu přežil / Creative Commons
Mínojská civilizace žila na ostrově Kréta přibližně před 3 500 lety. Archeologové si dlouho mysleli, že zanikla zemětřesením nebo vlnou tsunami, která byla spojena s ničivou sopečnou erupcí na ostrově Théra. Není to pravda.

Archeologové tvrdí, že se objevily důkazy, podle kterých jsou domněnky, že Minojci byli zničeni při přírodní katastrofě před 3500 lety, mylné. Destičky se starověkými zápisy, objevené na Krétě, kde Minojci žili, naznačují něco jiného.

Tyto spisy byly studovány po celá desetiletí. Ukázalo se, že v minojských osadách existoval život ještě roky poté, co obyvatelstvo údajně vymřelo. Vědci nyní věří, že Minojce zdecimované vlnou tsunami nebo zemětřesením pohltila jiná civilizace. 

Experti si kdysi mysleli, že erupce sopky Théra na dnešním ostrově Santorini, v letech 1642–1540 př.n. l, zničila celou mínojskou kulturu. Tato erupce byla v moderní době srovnávána jenom s explozí sopky Krakatoa v roce 1883. Předpokládalo se, že její výbuch spustil vlnu tsunami, která doputovala až na jih ostrova Krétu a zničila mínojský přístav ve městě Knossos.

V různých osadách na Krétě byly nalezeny důkazy o jejich zničení, které se datovaly do doby erupce - a původně byly spojeny s katastrofou Thery. Překlad neobvyklého písma na sadě destiček - jazyk je označován jako lineární písmo B - týkajících se mínojské éry pomohl zpochybnit teorii, podle které je zkáza Minojců spjata s vlnou tsunami.

Trvalo to desetiletí, ale lineární písmo B bylo identifikováno jako forma starořeckého písma. To svědčí o tom, že mykénská civilizace z pevniny se výrazně změnila a pokračovala s prvky mínojské kultury. Úlomky, o nichž se dříve myslelo, že pocházejí z přírodní katastrofy, mohou být ve skutečnosti svědectvím bitvy mezi Minojci a Mykéňany. Mínojská civilizace byla pozoruhodná svojí propracovanou architekturou. Vynikal zde především palác v Knóssu, srdce Mínojské říše.

Zdá se ale, že Knóssos po erupci Théry nějakou dobu přežil. „Erupce Théry přímo neovlivnila Knóssos,“ říká archeolog Colin Macdonald, který už 30 let provádí vykopávky z mínojské éry na Krétě. Do paláce, který se tyčil 100 metrů nad mořskou hladinou, nezasáhlo žádné zemětřesení, ani tsunami. Vědci se domnívají, že se mínojské a mykénské civilizace postupně spojovaly, přičemž mykénská kultura se stala nakonec dominantní - což vedlo k posunu v systému jazyka a psaní používaného ve starověkém městě. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama