Vědci objevili nový geofyzikální fenomén: Bouřky způsobující seismickou aktivitu

Podle vědců existuje spojení mezi silnými bouřkami a intenzivní seismickou aktivitou / Pixabay
Velmi silné bouře často generují extrémní mořské vlny, které mohou interagovat s mělčinami na mořském dně, které leží blízko okrajů kontinentálních šelfů.

Takové interakce vytvářejí seismické zdroje zvané „stormquakes - zemětřesné bouřky“ s velikostí srovnatelnou se zemětřeseními, které mohou mít podle studie provedené na Floridské státní univerzitě větší sílu než odpovídá 3,5 stupni Richterovy škály.

„Říkáme jim zemětřesné bouře,“ uvádí doktor Wenyuan Fan z Floridské státní univerzity. Během bouřkové sezóny hurikány nebo rozsáhlé bouřkové systémy (vyskytující se na východním pobřeží USA a Kanady) přenášejí energii do oceánu jako silné mořské vlny. Interagují se zemí a aktivují seismické zdroje.

V prováděné studii analyzoval doktor Fan a jeho kolegové deset let seismických a oceánografických záznamů. Objevili spojení mezi silnými bouřkami a intenzivní seismickou aktivitou poblíž okraje kontinentálních šelfů nebo oceánských břehů. Konkrétně našli důkazy zachycující více než 10 000 bouřek od roku 2006 do roku 2019 na moři v Nové Anglii, na Floridě a v Mexickém zálivu, jakož i na moři v Novém Skotsku, Newfoundlandu a Britské Kolumbii v Kanadě. 

„V oceánu se mohou vyskytovat seismické zdroje stejně jako zemětřesení v zemské kůře,“ vysvětluje Fan. Vzrušující součástí výzkumu jsou podle něj seismické zdroje způsobené hurikány, které mohou trvat hodiny až dny. Tým vyvinul nový systém detekce a lokalizace seismických událostí, který zároveň určuje, zda je seismická událost bouřkou. Musí se vyskytovat během bouřlivého dne a splňovat další geofyzikální standardy, aby se stanovila korelace mezi bouří a seismickou událostí.

Kromě toho musí být vyloučeny další seismické události, jako je zemětřesení. Podle vědců je hurikán Bill příkladem typického zdroje bouřek. Hurikán vznikl ve východním Atlantiku 15. srpna 2009 a než zasáhl Newfoundland tropickou bouří, posílil na hlavní hurikán čtvrté kategorie. Bouře pak oslabila na hurikán první kategorie, když se 22. srpna přiblížila k pobřeží Nové Anglie. Po příchodu hurikánu bylo mnoho seismických zdrojů umístěno na moři u Nové Anglie a Nového Skotska. 

Všechny hurikány ale nezpůsobují bouřky. Ve skutečnosti byly bouřky opakovaně pozorovány pouze v několika konkrétních regionech Severní Ameriky. Nebyly zjištěny žádné bouře na moři nebo na východním pobřeží USA z New Jersey do Georgie, navzdory tomu, že ve sledovaném období tyto regiony zasáhlo mnoho hurikánů. „To naznačuje, že bouřky jsou silně ovlivněny místními oceánografickými rysy a topografií mořského dna,“ poznamenává Fan. I když vědci dosahují nové úrovně porozumění seismickým vlnám, stále zde existuje ale spousta neznámých vlivů.

Mohlo by vás zajímat

Reklama