Asteroid o velikosti dvou fotbalových hřišť proletěl kolem Země

Zemi ohrozí v příštích 100 letech celkem 878 asteroidů / Pixabay
Podle NASA se asteroid letící vesmírem rychlostí 104.600 kilometrů za hodinu dostal do vzdálenosti 1,4 milionu km od Země. Vesmírný balvan o velikosti 231 metrů kolem naší planety přeletěl ve 13:42 hodin greenwichského času.

Zmiňovaný asteroid se nazývá UN12. Pohyboval se 1,4 mil. km od Země, což je zhruba čtyřnásobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Jakýkoli objekt cestující do 193 milionů km od Země je přitom podle pravidel NASA klasifikován jako objekt blízký naší planetě, který je velmi pozorně sledován. 

Byl to dokonce již druhý asteroid, který dnes proletěl kolem Země. Předchozí, zvaný UH1, se nacházel ve vzdálenosti 3,6 milionů km od naší planety a dosahoval velikosti 86 metrů. K jeho průletu kolem došlo ve 03:36 greenwichského času.

A do třetice vesmírných kamenů: Dnes večer podnikne cestu kolem Země v 18:00 greenwichského času ještě další, tedy v pořadí již třetí asteroid. V tomto případě ale půjde jenom o menší asteroid, který se nazývaná VX. Dosahuje výšky pouze 51 metrů a projde ve vzdálenosti více než 1,5 milionu km od Země. „NASA v současné době nezná žádný asteroid nebo kometu, která by byla v kolizním kurzu se Zemí, takže pravděpodobnost velké kolize je poměrně malá,“ uvedla kosmická agentura. Ve skutečnosti dokážeme říci, že v příštích několika stech letech pravděpodobně nenarazí na Zemi žádný velký předmět.

Podle Evropské kosmické agentury ale přitom Zemi ohrožuje v příštích 100 letech celkem 878 asteroidů. Agentura dodala, že i dopad poměrně malého asteroidu by přitom mohl vést k „vážné devastaci“ planety. Podle politiky NASA je totiž každý rychle se pohybující vesmírný objekt ve vzdálenosti 7,4 milionu km od Země považován za „potenciálně nebezpečný“ objekt.

Mohlo by vás zajímat

Reklama