Rostliny také cítí bolest: Vědci zjistili, že při naříznutí stonku vydávají ultrazvukové výkřiky

Rostliny reagují různými intenzitami zvuku na různé zdroje stresu / Pixabay
Tým vědců z univerzity v Tel Avivu objevil, že některé rostliny vydávají vysokofrekvenční tísňový zvuk, když jsou vystaveny environmentálnímu stresu. Vědci testovali rostliny rajčete a tabáku tím, že je zbavili vody a odřízli stonky a poté zaznamenali jejich reakci mikrofonem.

V obou případech zjistili, že rostliny začaly vydávat ultrazvukové výkřiky v rozmezí 20 a 100 kilohertzů, o nichž se domnívají, že mohou přenést jejich trápení na další rostliny a organismy v bezprostřední blízkosti.

Když byl vyříznut stonek rajčete odříznut, vědci zjistili, že z něj během hodiny vyšlo 25 ultrazvukových tísňových zvuků. Když vědci připravili každou rostlinu o vodu, rostliny rajčete vydávaly ještě více tísňových zvuků, 35x za hodinu, zatímco tabákové rostliny jich vydávaly jen 11.

Zdálo se také, že rostliny reagují různými intenzitami zvuku na různé zdroje stresu. Tabákové rostliny vydávaly hlasitější zvuk, když byly zbaveny vody, než když byly jejich stonky odříznuty. Rostliny, které nepociťovaly bezprostřední ohrožení svého životního prostředí nebo svoje poškození, uvolňovaly méně než jeden ultrazvuk za hodinu. Tato zjištění mohou změnit způsob, jakým přemýšlíme o rostlinném království, které bylo dosud považováno za téměř tiché.

Vědci použili data, která shromáždili pomocí modelu strojového učení, k předpovídání rozdílné frekvence vydávání zvuků rostlin za jiných podmínek, například za větru nebo za intenzivního deště. Tým je přesvědčen, že poslech různých typů zvuku emitovaných rostlinami by mohl pomoci se zpřesněním postupů v zemědělství a umožnit zemědělcům identifikovat potenciální problémy s plodinami. 

V loňském roce jiná studie zjistila, že některé rostliny zaregistrovaly „bolest“ poté, co byly jejich listy oškubané. Případně se dokonce dotýkaly. To způsobovalo uvolnění škodlivé chemikálie ochuzující jejich listy. Tato chemikálie má být zřejmě obranou proti hmyzu. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama