Makropulos: První česky pojmenovaná planeta mimo Sluneční soustavu

Soutěže Pojmenuj exoplanetu se zúčastnilo více než 780 000 lidí na celém světě / Pixabay
Poprvé v historii mohli Češi vymyslet oficiální název pro exoplanetu neboli planetu, která se nachází mimo náš solární systém. Planeta se bude jmenovat Makropulos, hvězda XO-5 v souhvězdí Rysa, kterou Makropulos obíhá, dostala ve veřejném hlasování název Absolutno.

Planetu, která ode dneška nese jméno divadelní hry Karla Čapka o touze člověka po nesmrtelnosti, objevili vědci v roce 2008, je o málo větší než Jupiter a tvoří ji horké plyny.

Svou hvězdu, Absolutno, obíhá mnohonásobně rychleji než Země Slunce – jeden rok zde trvá zhruba čtyři pozemské dny. Návrhy pro „českou“ exoplanetu mohli lidé posílat prostřednictvím formuláře na www.pojmenujexoplanetu.czod června tohoto roku. Do poloviny října přišlo zhruba 1700 návrhů, z nich odborná porota vybrala 9 finalistů.

O vítězích se rozhodovalo opět hlasováním, kterého se zúčastnilo téměř 4 500 zájemců.
Výsledné názvy exoplanet, které Mezinárodní astronomická unie (IAU) rozdělila všem státům světa, včetně těch, které nejsou jejími členy, vyhlásila IAU dnes přímým přenosem z Pařížské observatoře.

Soutěže Pojmenuj exoplanetu se zúčastnilo více než 780 000 lidí na celém světě. Své národní kampaně organizovalo přes 110 zemí, vybíralo se z celkem 360 000 návrhů. Například v Irsku zvítězila jména mytologických psů Brana Tuirenz irské legendy.

V Malajsii se lidem nejvíce líbila jména drahých kamenů Baiduria Intan (česky diamant). V Jordánsku hlasování vyhrála jména starověkých měst a chráněných území Wadiruma Petra. V České republice, která do IAU vstoupila v roce 1922, koordinuje projekt Akademie věd. Jeho součástí byla řada přednášek a také literární a výtvarná soutěž, která potrvá až do konce roku 2019.

Mohlo by vás zajímat

Reklama