V nejdelší jeskyni světa byla objevena 300 milionů let stará lebka žraloka

Oblast dnešní Severní Ameriky kdysi byla pokryta oceány, které byly domovem spousty žraloků / Pixabay
Mamutí jeskyně je nejdelší jeskyní na světě a zároveň největší atrakcí ve stejnojmenném národním parku, v americkém státě Kentucky. Zatímco dnes je Mamutí jeskyně plná turistů, zhruba před 330 miliony let se hemžila žraloky.

Zkamenělou lebku žraloka v Mamutí jeskyni objevil terénní tým národního parku Mamutí jeskyně. Nejde o první důkaz o výskytu žraloků v těchto místech. Už zde byla objevena více než stovka fosilních nálezů. Většinou šlo jen o zuby, které byly ve skvělém stavu díky svému složení (fosforečnan vápenatý).

Objev zachovalé lebky je překvapivý, neboť kosti žraloků jsou tvořeny z chrupavek, které nejsou tak odolné a většinou nevydrží ani pár let. Fosilie zahrnovala dolní čelist, kraniální chrupavku a několik zubů. Lebka patřila dávno vyhynulému žralokovi Saivodus Striatus, který měřil asi 3,4 až 4 metry. Měl tedy přibližně stejné rozměry jako dnešní žralok bílý. „Zachovalost fosilii je prostě úžasná,” poznamenali zaměstnanci národního parku Mamutí jeskyně.
 
Paleontolog John-Paul Hodnett z National Park Service ve Washingtonu, D.C., který měl možnost lebku prozkoumat, si myslí, že vzhledem k zachovalosti nálezu se v Mamutí jeskyni může nacházet i celá kostra.

Oblast dnešní Severní Ameriky kdysi byla pokryta oceány, které byly domovem spousty žraloků. Žraloci v průběhu času umírali a byli pokryti sedimenty. Během obrovských změn v následující době oceány zmizely, sedimenty se proměnily ve vápence, a tak se vymodelovaly jeskynní systémy, ve kterých zůstalo mnoho fosilních pozůstatků.
 
Žraloci se v Mamutí jeskyni vyskytovali zhruba před 330 miliony let. Tou dobou bylo okolí řeky Mississippi potopené díky stoupající hladině. Výsledkem bylo, že se oblast i s jeskyní doslova hemžila žraloky, i když se dnes nachází 850 kilometrů od nejbližšího pobřeží.
 
Objev zkamenělé lebky sice není nijak převratný, ale fosilie je vzácná svou zachovalostí. Mohla by pomoci lépe porozumět dávné Severní Americe a životu, jaký zde převládal.

Mohlo by vás zajímat

Reklama