Vikingové otiskli strach z klimatické krize do kamene, vědci nápis konečně rozluštili

V šestém století ve Skandinávii vypukla pohroma / Pixabay
Rökský kámen se nachází v osadě Rök v jižním Švédsku a je považován za první písemný doklad švédské literatury. Obsahuje nejdelší runový záznam na světě – jeho pět stran zdobí až 700 těchto písemných znaků.

Archeologové, filologové a odborníci na dějiny náboženství ze tří švédských univerzit Rökský kámen konečně rozluštili.

Shodují se na tom, že Rökský kámen z devátého století je jedinečným důkazem o strachu Vikingů z náhlé klimatické změny. Historici se domnívají, že Rökský kámen je památník, který nechal vztyčit válečník Varinn na počest svého zesnulého syna. Celkový význam Rökského kamene ale nebyl pochopen, neboť některé části textu chybí.
 
V šestém století ve Skandinávii vypukla pohroma. Kvůli sopečným erupcím se prudce ochladilo a špatná úroda zapříčinila hladomor, který si vzal za oběť zhruba polovinu tehdejších obyvatel Skandinávie. Tahle klimatická změna byla takovou katastrofou, že si vzpomínky na ní Vikingové předávali z generace na generaci, přičemž se tento strach otiskl i do samotné severské mytologie.

Výzkumníci se domnívají, že Varinn do Rökského kamene otiskl strach z toho, že se blíží podobná pohroma a uvedl smrt svého syna do širší perspektivy. „Nápis na kameni pojednává o úzkostech po smrti jeho syna a o strachu z podobné klimatické krize, jaká nastala v šestém století našeho letopočtu," píší autoři ve společné studii.
 
Rökský kámen rovněž vypráví o sto let starých bitvách. Nemuselo však jít o spory mezi obyvatelstvem Skandinávie, ale o boj mezi světlem a temnotou, teplem a zimou, životem a smrtí.
 
Kromě toho runový kámen zaznamenává přírodní jevy, které Varinn spatřil a mohl je považovat za zlověstná znamení. "Oblohu zbarvila do dramatických rudých odstínů silná sluneční bouře, extrémní zima měla za následek špatnou úrodu plodin, nastalo zatmění Slunce těsně po jeho východu," popisuje zlověstné nápisy archeolog Bo Gräslund z univerzity v Uppsale.
 
Fimbulwinter je v severské mytologii velká a tři roky trvající zima, která oznamuje příchod Ragnaroku – konce světa. Co když jde o metaforické vyjádření pohromy, která se odehrála v šestém století a ze které měli i neohrožení válečníci jako Vikingové hrůzu?

Mohlo by vás zajímat

Reklama