Koronavirus, který dnes ohrožuje celý svět, může pocházet z meteoritu

Virus COVID-19 přežije na povrchu pouze 72 hodin / Pixabay
Profesor Wickramasinghe z Buckinghamského centra pro astrobiologii tvrdí, že meteorit, který v říjnu explodoval nad Čínou, uvolnil virové částice koronaviru. Meteorit byl viděn jako jasná ohnivá koule letící po obloze na severovýchodě Číny 11. října 2019 v 11:16 hodin.

Vesmírná hornina údajně zářila tak jasně, že noční obloha vypadala jako ve dne. Nakonec se v atmosféře rozpadla. Jakmile se prý virus z meteoritu dostal do horní vrstvy zemské stratosféry, vzdušné proudy obíhající kolem Země ho roznesly dál.

Od té doby se podle Wickramasingha rozšířil po globálním pásmu mezi 40–60 stupněm severní šířky a všechna ohniska nákazy se prý objevila přesně v tomto rozmezí. Astrobiolog Wickramasinghe je zastáncem „panspermie“, teorie, že život je rozšiřován vesmírným cestováním pomocí meteoritů, komet a kosmického prachu. Podle Wickramasingha existuje možnost, že stovky bilionů infekčních virových částic byly uvolněny ve formě jemného uhlíkatého prachu. 

Na podporu této teorie zdůraznil, že ohnisko nákazy koronavirem se nachází ve stejné oblasti Číny, kde byla vidět ohnivá koule. Dodal, že si myslí, že meteorit „obsahoval zabudovanou monokulturu infekčních částic viru 2019-nCoV, které přežily uvnitř žhavého jádra. Na přímý dotaz, zda opravdu mohl meteorit přinést tuto nákazu, ale připouští, že to není zcela jasné. 

Vědecká obec Wickramasinghovo tvrzení o spojení koronaviru s meteoritem zatím odmítá. Podle specialisty na infekční choroby Dominika Sparkse z londýnské University College je jednoznačným důkazem spojení s již známými koronaviry.

COVID-19 je úzce spojen s virem SARS (těžký akutní respirační syndrom), který propukl v roce 2002, a virem MERS (respirační syndrom Středního východu), dosud způsobujícím onemocnění. SARS je výsledkem přenosu z netopýrů na kočky a dále na člověka, zatímco MERS se přenáší na lidi z velbloudů. Sekvence wuchanského viru je velmi blízká sekvencím již dříve pozorovaným u netopýrů. Odborníci také poznamenali, že koronavirus se nerozšiřuje větrem. 

Dobrou zprávou je, že virus COVID-19 přežije na povrchu pouze 72 hodin. Americké středisko pro kontrolu nemocí také uvádí, že cca 1,8 metru je bezpečná vzdálenost, aby se zabránilo šíření této infekce mezi lidmi.

Mohlo by vás zajímat

Reklama