Tygřice v New Yorku má koronavirus: Nakazila se od zaměstnance ZOO

Neexistuje důkaz o tom, že by zvířata mohla přenášet nový typ koronaviru / Pixabay
Čtyřletá tygřice Nadia byla nakažena společně se svou sestrou Azul, dvěma dalšími tygry a třemi africkými lvy v newyorské zoologické zahradě v Bronxu.

Zvířata se s velkou pravděpodobností nakazila od asymptomatického zaměstnance zařízení. Nakažená zvířata trpí suchým kašlem a ztrátou chuti k jídlu, ale i přesto vykazují pohotové a interaktivní chování.

Podle společnosti pro ochranu přírody, která zoologickou zahradu provozuje, je v očekávání brzké uzdravení. „Zajistíme, aby veškeré poznatky, které o nemoci COVID-19 získáme, mohly přispět k celosvětovému pochopení koronaviru,“ stojí v prohlášení společnosti pro agenturu AFP. 

„Není známo, jak se bude toto onemocnění u velkých koček dále vyvíjet, protože různé druhy mohou na infekce reagovat odlišně, ale budeme je i nadále pečlivě sledovat a očekávat úplné zotavení,“ stojí dále ve zprávě. Zoologická zahrada v Bronxu zdůraznila, že neexistuje důkaz o tom, že by zvířata mohla přenášet nový typ koronaviru SARS-CoV-2. Výjimkou je počáteční přenos z netopýra na trhu se zvířaty ve Wu-chanu. 

Americké Ministerstvo zemědělství uvedlo, že před tímto případem nebyly v USA zaznamenány žádné případy zvířat, která by nový typ koronaviru měla. Už před tímto incidentem bylo ale zřejmé, že se zvířata od lidí můžou nakazit. Koncem března byl v Belgii zaznamenán případ nakažené kočky. V Hongkongu zase byli na koronavirus pozitivní dva psi. Předpokládá se, že všechna zvířata se nakazila od svých majitelů. 

„Doporučuje se, aby lidé s onemocněním COVID-19 omezili kontakt se zvířaty, dokud nebudeme mít o viru více informací,“ píše se na webu amerického Ministerstva zemědělství. U všech zoologických zahrad v Bronxu byla zavedena preventivní opatření pro zaměstnance i zvířata. Všechna zařízení tohoto typu byla v New Yorku pro veřejnost zavřena. Jde o čtyři zoologické zahrady a akvárium. 

Stále nevíme, jaký má u zvířat onemocnění COVID-19 průběh a zda skutečně nemůže dojít k přenosu viru ze zvířete na člověka. Důležité ale je, že u zvířat zatím nebyl zaznamenán vážnější průběh onemocnění. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama