Pokud vás něco bolí, tak si sprostě zanadávejte, doporučují psychologové

Pozitivní účinek při bolesti mohou mít i určitá gesta / Pixabay
Zranění většinou doprovázejí sprostá slova. Podle britských psychologů nadávky posilují ducha a tlumí bolest!

Sprostá slova nemají pouze urážet druhé, stejně tak jako neslouží pouze jako koření mnoha vtipů. Pokud jsme sprostí, snižujeme tím citlivost na bolest – takže pokud se zraníme, stačí si zanadávat a bolest je snesitelnější. Potvrzují to mnohé studie. Podle britského psychologa je to ale ještě složitější a náhodné kletí tak úplně nepomůže. 

Richard Stephens je psycholog z Keele university. Před více než deseti lety zjistil, že když lidé ponořili ruku do ledové vody, jednoduché nadávky u nich snížily citlivost na bolest (hypalgezie) a umožnily jim snášet zvýšenou bolest. Samotný účinek byl ale ovlivněn tím, jak často účastníci nadávali v minulosti. Ti lidé, kteří nadávali často, byli v nevýhodě oproti lidem, kteří si zanadávali jenom občas. 

Hypalgezie souvisí s různými jevy, které mění lidské vnímání a schopnosti. Patří sem i nadávky, které, jak se zdá, člověka posilují. Ale ne jen nadávky, pozitivní účinek při bolesti mohou mít i určitá gesta. Nyní si k sobě do týmu Stephens přizval i kolegu Ollyho Robertsona a společně se změřili na to, jaká jsou ta správná kouzelná slovíčka, která pomáhají nejúčinněji. Dvojice také v tomto podivném experimentu chtěla zjistit, zda složená slova, která jsou vtipná a pobaví, také dokáží snížit vnímání bolesti. Přitom zopakovali svůj původní studijní recept – tedy ruce ponořené v ledové vodě. 

92 dobrovolníků ponořilo ruce do vany s vodou, která byla udržována o teplotě pouhých 3–5 stupně Celsia. Během toho měli účastníci monitorovanou srdeční frekvenci a každé tři sekundy opakovali jedno ze tří slov pro zjištění toho, pomocí které jednoslovné nadávky se jim sníží citlivost na bolest, díky čemuž pak vydrží v kontaktu s ledovou vodou déle. Jedno ze slov bylo klasické a oblíbené „fuck“, pak byla k dispozici speciálně pro experiment vymyšlená slova – „fouch“ (vyvolání emocionální odpovědi u účastníka) a „twizpipe“ (vyvolání vtipné odpovědi u účastníka).  

Oním kouzelným slovíčkem, které zabíralo nejvíce, je fuck! Ano, podle výsledků vyhrálo právě tohle slovo, které bylo spojeno s 32procentním zvýšením práhu bolesti a s 33procentním navýšením snášenlivosti bolesti. Z toho vyplývá to, že lékem na bolest je tradiční nadávání s osvědčenými slovíčky, vymyšlené výrazy naopak nezabírají.

Nejspíše na to má vliv to, že tradiční výrazy se učíme už v dětství. „I když nebylo zcela pochopeno, jak nadávky získávají svou sílu, svědčí to o tom, že nadávat se učíme během dětství a že klasická averzivní kondice přispívá k emočně vzrušujícím aspektům v používání nadávek,“ uvedli psychologové. „Nasvědčuje to tomu, že jak a kdy se učíme averzivní nadávky, je důležité pro jejich funkce.“

Mohlo by vás zajímat

Reklama