Vědci přicházejí s novou teorií: Život na Zemi mohl kdysi vzniknout díky dopadu asteroidu

Hydrotermální systém může přetrvávat pod místem dopadu asteroidu více než 100 000 let / Pixabay
Vzorky hornin odebrané z kráteru Chicxulub, které tam zanechal dopad asteroidu, jenž před 66 miliony let vyhubil dinosaury, mohou být překvapivě klíčem k původu života na Zemi.

Tým vědců zjistil, že vlivem kosmické horniny vznikla pod kráterem síť teplých vodních cest nacházející se na poloostrově Yucatán v Mexiku. Tato hydrotermální síť poskytuje ideální podmínky pro mikroorganismy, což naznačuje, že podobný dopad asteroidů před miliardami let mohl na naší planetě nastartovat život.

Podle hlavního autora studie Dr. Davida Kringa by tento proces mohl být klíčem k nalezení života na Marsu nebo exoplanetách mimo naši sluneční soustavu. Hydrotermální síť v kráteru Chicxulub přetrvala více než milion let a podle vědců podporovala produkci chemikálií a bílkovin, které jsou součástí živých buněk.

Studii provedl mezinárodní tým ze sdružení Universities Space Research Association, Imperial College London a univerzit v Edinburghu a Glasgow. Podporuje to teorii, že naše kdysi neúrodná planeta byla oživena meteority, které "havarovaly" a vyluhovaly základní prvky do horkých pramenů.

Základní stavební bloky v půdě bohaté na živiny se spojily do samoreplikujících se kousků DNA nazývaných molekuly RNA - proměňovaly se v genetický kód života. King řekl, že hydrotermální systém je devětkrát větší než systém Yellowstonského národního parku. Jeho tým extrahoval vzorky sedimentu během expedice na místo poblíž přístavu Chicxulub v Mexickém zálivu. Katastrofa hydrotermálně změnila skály pod kráterem. Ukazuje to, že kráter dopadů je důležitým tepelným motorem ve vznikajících planetárních systémech.

Geologicky mladý kráter Chicxulub je vhodným příkladem dopadů vytvořených před téměř čtyřmi miliardami let. Hydrotermální systémy generované tímto nárazem významně utvářely rysy rané Země. Hydrotermální systém může podle Kinga přetrvávat více než 100 000 let a trvale mění chemické a mineralogické složení velké oblasti zemské kůry.

Předchozí výprava do kráteru odkryla hydrotermální změny o tloušťce 100 metrů. Poslední studie naznačuje, že horká tekutina cirkuluje nejméně 700 metrů pod povrchem kráteru. To podporuje hypotézu, že velké meteorické dopady dříve v historii Země vytvořily hydrotermální jíly, které katalyzovaly syntézu RNA - což vyvolalo počátek života na Zemi. Minerální důkazy ukazují, že hydrotermální systém zpočátku dosahoval teploty 400 °C a postupně byl ochlazen na 90 ° C během přibližně dvou milionů let.

Mohlo by vás zajímat

Reklama