Slunce se podle NASA probouzí z dlouhého spánku do velké aktivity

Počet slunečních skvrn je klíčem ke stanovení data slunečního minima / Pixabay
Observatoř NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) zaznamenala 29. května letošního roku nejsilnější erupce od října 2017, což naznačuje, že může jít o vstup do nového slunečního cyklu.

Sluneční erupce tvoří výbuch záření pocházejícího z relativně chladných skvrn na povrchu Slunce. NASA říká, že došlo také ke zvýšení aktivity slunečních skvrn.

Erupce nepředstavují žádné nebezpečí pro Zemi, NASA ale uvádí, že jde o známku toho, že hvězda směřuje do aktivnější fáze svého 11letého cyklu.

Podle NASA byly erupce byly příliš slabé na to, aby překročily práh, ve kterém by středisko pro předpověď počasí ve vesmíru muselo varovat obyvatele na Zemi. Po několika měsících velmi malého množství skvrn a sluneční aktivity ale zřejmě nastává aktivnější období. Zda tomu tak opravdu bude, se ale dozvíme až po minimálně šestiměsíčním sledování slunečních paprsků a skvrn.

Minimum je definováno nejnižším počtem slunečních skvrn v cyklu, proto je třeba situaci neustále sledovat. Solární minimum se ukáže teprve se zpožděním, jeho potvrzení trvá až 12 měsíců. Sledováním slunečních skvrn vědci určují a předpovídají vývoj slunečního cyklu a sluneční aktivity.

Počet slunečních skvrn je klíčem ke stanovení data slunečního minima. Momentálně jsme v solárním cyklu 24, ale pokud projdeme solárním minimem, vstoupíme do solárního cyklu 25. Přirozená proměnlivost chování Slunce je jedním z důvodů, proč ještě šest měsíců nebudeme znát přesné podrobnosti.

Pokud počet slunečních skvrn v jednom měsíci stoupne nebo klesne, ještě to nic zásadního neznamená. Proto vědci potřebují dlouhodobá data, aby si vytvořili obrázek o trendech chování Slunce. Podle vědců je číslo, které používají ke srovnání v daném měsíci, průměrem počtu slunečních skvrn před šesti měsíci. 

Erupce detekované 29. května 2020 byly klasifikovány jako třídy M, tedy pocházející z nových skvrn na povrchu Slunce. Sluneční erupce jsou klasifikovány jako A, B, C, M nebo X v závislosti na síle záření, které vydávají ve chvíli dosažení Země. Vzplanutí třídy M je střední velikosti a pokud přímo zasáhne Zemi, může způsobit krátký výpadek elektřiny nad polárními oblastmi. 

Je to první vzplanutí třídy M od Slunce po 925 dnech a velmi pravděpodobně se jedná se o začátek příštího slunečního cyklu. Sluneční cyklus trvá v průměru 11 let, ale může se pohybovat v rozmezí 9-14 let a začíná od minima sluneční energie. Cykly byly měřeny od roku 1755 a tento nový by byl 25. v pořadí. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama