Potápěči objevili vrak lodi, která může ukrývat tajemství ztracené jantarové komnaty

 
Další 1 fotografie v galerii
Jantarová komnata byla místnost s bohatou nástěnnou výzdobou z jantaru / Branson DeCou
Byl objeven vrak parníku Karlsruhe. Na konci druhé světové války byla loď potopena sovětským letectvem. Objev potvrdil tým z potápěčské skupiny Baltictech. Karlsruhe může prozradit, kam po druhé světové válce zmizela ztracená jantarová komnata. Parník ji mohl dokonce i převážet.

Jantarová komnata je legendární místnost obkládaná jantarem, která zmizela na konci druhé světové války. Nikdy nebyla nalezena. Jantarová komnata byla po dvě stovky let pýchou Kateřinského paláce v Carském Selu – rezidenci ruských carů kousek od Petrohradu.

Roku 1942 ji nacisté rozebrali a přemístili do zámku v Königsboergu (Kaliningrad). Tam byla vystavena do konce války. Než zmizela, patrně byly některé její části ukradeny do Německa, kde byly nalezeny v roce 1997. 

Parník Karlsruhe byl součástí operace Hannibal. Jeho poslední plavba se uskutečnila v roce 1945. Cílem operace, největší námořní evakuace v dějinách lidstva, bylo evakuovat dva miliony civilistů a vojáků z Východního Pruska a Pomořanska. Misi poháněl strach z postupující Rudé armády, která prchajícímu Německu dýchala na zátylek.

Parník byl nakonec potopen s tisíci lidmi na palubě. Těžce naložený klesl pod hladinu u polského pobřeží. „Pátrali jsme po vraku od minulého roku, kdy jsme si uvědomili, že by to mohl být ten nejzajímavější neobjevený příběh ležící na dně Baltského moře,“ řekl Tomasz Stachura, známý hledač vraků. 

Potápěči našli neporušený náklad lodi. Parník převážel vojenská vozidla, porcelán a množství beden. Loď, která jako jedna z posledních opouštěla Königsboerg, je tak nadějí na nalezení jantarové komnaty. „Všechny tyhle okolnosti podněcují lidskou představivost,“ uvedl potápěč Tomasz Zwara. „Tenhle nález by mohl být pro celý příběh důležitý.“ 

Rozluští se teď desítky let stará záhada? Zjistíme to, až bude vrak prozkoumán. Podobná naděje tady už ale jednou byla, a to v případě vraku lodi zvané Wilhelm Gustloff. Plavidlo, které se rovněž zúčastnilo mise Hannibal, mělo náklad o zhruba devíti tisíc cestujících. Všichni našli smrt v hlubinách, když byla loď potopena ruskou ponorkou S-13. Ve vraku, i přes počáteční doufání, nebyla nalezena jediná stopa po jantarové komnatě. 

Jediné, co tedy po tomto mýtu zůstalo, je jeho věrná replika ve městě Puškin a teorie. Podle některých byla unikátní komnata zlikvidována spolu se zámkem. Podle jiných teorií se na zámku pořád nachází. Zámek měl mnoho podzemních prostorů, a mnoho z nich ještě nebylo prozkoumáno.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama