Vědci objevili zcela nový orgán v lidském krku, zvlhčuje oblast za nosem

Radiační terapie může poškodit i tyto nově objevené slinné žlázy, což může vést ke komplikacím / Nizozemský institut pro rakovinu
Vědci v Nizozemsku objevili nový orgán v lidském krku. Při hybridním zobrazení PET-CT karcinomu odhalili sadu žláz hluboko v horní části krku.

Pojmenovali je „tubární slinné žlázy“ a předpokládají, že orgán pomáhá udržovat dobře zvlhčenou oblast za nosem. Vyhýbání se těmto žlázám u pacientů léčených ozařováním může poskytnout příležitost ke zlepšení kvality jejich života, uvádí se ve zprávě zveřejněné minulý měsíc v časopise Radioterapie a onkologie.

Vědci z Nizozemského institutu pro rakovinu v Amsterdamu testovali nový PSMA PET-CT skener, který hledá rakovinu prostaty pomocí kombinace skenů počítačové tomografie (CAT) a skenů pozitronové emisní tomografie (PET).

Při uvedeném postupu lékaři vstříknou do těla pacienta radioaktivní indikátor a sledují jeho cestu. Postup je ideální pro detekci metastázovaných nádorů prostaty, ale stává se také užitečným při detekci tkáně slinných žláz. Když vpíchli látku pacientovi, osvětlily se dvě neočekávané oblasti v zadní části nosohltanu, v oblasti za nosem.

Žlázy, které jsou asi 4 centimetry dlouhé, vypadaly podle radiačního onkologa Woutera Vogela podobně jako hlavní slinné žlázy již známé v lidském těle. „Lidé mají tři sady velkých slinných žláz, ale nikoli na tomto místě," řekl Vogel. „Pokud jsme věděli, jediné slinné nebo slizniční žlázy v nosohltanu jsou mikroskopicky malé a je jich až 1000 rovnoměrně rozloženo po celé sliznici. Představte si tedy naše překvapení, když jsme je našli.“ Žlázy byly viditelné u všech 100 pacientů, jejichž skeny studovali.

Onkolog Wouter Vogel a chirurg Matthijs H. Valstar v ústavu zkoumají nežádoucí účinky, které může mít záření na pacienty s nádory hlavy a krku. „Radiační terapie může poškodit slinné žlázy, což může vést ke komplikacím,“ řekl Vogel. Pacienti mohou mít potíže s jídlem, polykáním nebo mluvením. Vogel říká, že záření by způsobilo stejné vedlejší účinky v tubárních slinných žlázách.

Při pohledu na více než 700 případů Vogel a Valstar zjistili, že čím více záření bylo dodáno do těchto nově objevených žláz, tím většímu množství komplikací pacienti čelili. „U většiny pacientů by mělo být možné vyhnout se expozici záření do tohoto nově objeveného systému slinných žláz stejným způsobem, jakým se snažíme ušetřit známé žlázy,“ řekl Vogel. „Naším dalším krokem je zjistit, jak můžeme nejlépe ušetřit tyto nové žlázy a u kterých pacientů,“ dodal. Pokud budou lékaři úspěšní, u pacientů se vyskytne méně vedlejších účinků a po léčbě bude kvalita jejich života lepší. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama