Tento brouk vydrží i přejetí autem, vědci už znají tajemství jeho krunýře

Phloeodes diabolicus je pro predátory opravdu těžkým oříškem / David Kisailus
Je to sice brouk, ale připomíná spíše malou nádrž na šesti nohách. Seznamte se s Phloeodes diabolicus. Přežije přejetí autem i útok dravců, kteří skrze jeho pancíř v podstatě nemají šanci proniknout. V časopise Nature vyšla studie, která vysvětluje funkčnost jeho vnější kostry.

Phloeodes diabolicus, který trefně získal přezdívku železný, obývá pouštní oblasti v západní části Severní Ameriky. David Kisailus, vědecký pracovník na Kalifornské univerzitě v Irvine, provedl analýzu mikroskopických obrazů, vytvořil tištěné 3D modely a počítačové simulace jeho brnění. 

Zjistil, že těsně propojené struktury, které spojují části broukovi vnější kostry, nárazy pohlcují. Díky tomu Phloeodes diabolicus vydrží až 39.000násobek své tělesné váhy. Pro srovnání si představte, že byste museli na svých ramenou unést asi 40 tanků M1 Abrams.

Tlakovým silám mu pomáhá odolat spojení horní a dolní poloviny exoskeletu. V přední části trupu se nacházejí životně důležité orgány. Proto je zde krunýř pevně spojen hřebeny, které připomínají zuby zipu, a ten snadno odolá ohýbání pod velkým tlakem. Spojovací hřebeny v zadní části trupu nejsou tak tuze propojeny, díky čemuž je broukovo tělo flexibilnější. Když je krunýř vystaven tlaku, zamkne se jako skládačka, aby nedošlo k jeho rozpojení. Pokud si to situace žádá, tak se naopak rozpojí, aby vnější kostra nepraskla na nejcitlivějších místech.

Phloeodes diabolicus je proto pro predátory opravdu těžkým oříškem. Přes broukovu zbroj pro dravce cesta nevede. Pokud by do ní kloval pták zobákem, tak bez větší naděje na úspěch. Jedinou možností je tedy sníst brouka, který je však od přírody lamačem čelistí, v celku. 

Flexibilním, pevným krunýřem železného brouka bychom se mohli inspirovat pro vylepšení odolnosti vozidel, letadel, zdí a třeba i neprůstřelných vest. „Základní biologie této věci není nijak zvlášť známá,“ řekl entomolog Michael Caterino z Clemson University v Jižní Karolíně. „Zjistil jsem, že je fascinující.“ 

Mohlo by vás zajímat

Reklama