Vědci prokázali účinky nutričního nápoje u Alzheimerovy nemoci

Nové výsledky ukazují, že dlouhodobější podávání nápoje mělo významné pozitivní účinky na paměť a další poznávací oblasti / Pixabay
Mezinárodní výzkumný tým LipiDiDiet, jehož součástí jsou i vědci z oddělení Neurochemie Fyziologického ústavu AV ČR, prokázal v klinické studii, že dlouhodobé podávání multinutričního nápoje Fortasyn Connect významně zlepšuje poznávání, paměť, atrofii mozku a další projevy související s počínajícími stadii Alzheimerovy choroby.

Výzkumný tým LipiDiDiet již dříve oznámil, že léčení spočívající v každodenním užívání multinutričního nápoje obsahující speciální kombinaci látek s vědeckým názvem Fortasyn Connect, která pomáhá stabilizovat každodenní činnosti a zpomalovat zmenšování hipokampu, části mozku důležitou pro paměť.

Zůstávalo však neprůkazné, jaký účinek na paměť a další poznávací oblasti má a zda tato léčba může zpomalit pokles funkcí mozku jako celku, nebo pouze jeho některých částí. 

V novém článku, publikovaném 5. listopadu 2020 v časopise Alzheimer’s & Dementia, výzkumný tým sledoval účastníky klinického pokusu, kterým byl podáván multinutriční nápoj po delší, až tři roky dlouhé období, a studoval, zda se delší doba zřetelněji projeví při rozvoji Alzheimerovy choroby (AD). „Provedli jsme tak doposud nejdelší klinický pokus s pozitivními výsledky s pacienty v prodromálním stadiu Alzheimerovy nemoci,“ říká koordinátor konsorcia LipiDiDiet prof. Tobias Hartmann.

Nové výsledky ukazují, že dlouhodobější podávání nápoje mělo významné pozitivní účinky na paměť a další poznávací oblasti. Vykazovalo také jasné známky zpomalení atrofie celého mozku. Nečekaně se také prokázalo, že se prospěšné účinky zvyšovaly a rozšiřovaly s prodlužujícím se časem podávání.

Pacienti v tzv. prodromálním stadiu AD, tj. v době, kdy se u pacienta ještě neprojevují příznaky typické pro AD, se nacházejí v poslední fázi před počátkem stupňující se demence. Přes intenzivní výzkum však stále ještě neexistuje účinný lék nebo léčebný postup, který by AD v prodromálním stadiu zpomalil.

Toto časné období rozvoje nemoci se přitom považuje pro léčbu za nejvhodnější. Mezinárodní studie LipiDiDiet obsáhla randomizovaný, dvojitě slepý kontrolovaný klinický pokus (randomizace je způsob náhodného rozdělení pacientů do jednotlivých skupin klinické studie). Sledovaly se při něm účinky komerčně dostupné léčebné stravy Fortasyn Connect na projevy související s AD po dobu až 72 měsíců.

Nikdo z účastníků studie neměl demenci, ale všichni vykazovali první známky poruchy paměti a měli biomarkery příznačné pro patologii AD (například změny anatomie nebo hladiny amyloidu). Celkem 311 účastníků bylo náhodně přiřazeno do skupiny užívající buď aktivní, nebo placebo nápoj se stejnou chutí, konzistencí, vzhledem a objemem. Pacienti, lékaři ani vědci nevěděli, kdo dostává placebo a kdo multinutriční nápoj. Rozsáhlá studie přináší doposud nejlepší výsledky týkající se léčení pacientů s prodromální AD.

Obzvlášť pozoruhodné je, že léčení je zcela založené na specifickém složení nutričních součástí. Podávání multinutričního nápoje účastníci studie dobře snášeli. Specifické složení nutričního nápoje Fortasyn Connect zahrnuje dokosahexaenovou a eikosapentaenovou kyselinu, uridine monofosfát, cholin, vitaminy B12, B6, C, E a kyselinu listovou, fosfolipidy a selen. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama