Lepší kognitivní schopnosti díky pití kakaa, příčinou jsou antioxidanty zvyšující hladinu kyslíku v mozku

Flavanoly jsou prospěšné především během náročnějších kognitivních úkolů / Pixabay
Pití kakaa může zlepšit vaši duševní kondici díky přítomnosti flavanolu – chemikálie, která se hojně vyskytuje v kakaových bobech. Vědci z Velké Británie a USA zjistili, že zdravým dospělým se lépe daří při plnění náročných kognitivních úloh, pokud konzumují kakaový nápoj obsahující vysoké hladiny flavanolu.  

Po pití kakaa bohatého na flavanol se rychleji a lépe okysličuje krev v přední části mozkové kůry, která hraje klíčovou roli v poznávání a rozhodování. 

Vědci tvrdí, že tato nová studie je první, která odhalila reálný pozitivní účinek flavanolu na mozkové a kognitivní funkce. Flavanoly se vyskytují v některých druzích ovoce a zeleniny a prospívají cévním funkcím. 

Cílem studie bylo zjistit, zda prospívají i mozku a mají dopad na kognitivní funkce. Studie doktorky Catariny Rendeirové z univerzity v britském Birminghamu a profesorů psychologie na univerzitě v americkém Illinois se zúčastnilo 18 dospělých mužů ve věku od 18 do 40 let, nekuřáků bez onemocnění mozku, srdce, cév nebo dýchacích cest. Ženy byly ze studie vyloučeny, aby vznikl homogennější vzorek a minimalizovaly se dopady hormonálních výkyvů během menstruačního cyklu na výsledky.

Tým testoval účastníky před příjmem kakaových flavanolů a ve dvou samostatných studiích – v jedné, kdy subjekty dostaly kakao bohaté na flavanol, a ve druhé, během které konzumovaly zpracované kakao s velmi nízkým obsahem flavanolů. Ani vědci ani účastníci nevěděli, jaký druh kakaa v každé ze zkoušek konzumují.

Asi dvě hodiny po konzumaci kakaa podstoupili účastníci proceduru pro prokrvení mozku zahrnující dýchání 5% oxidu uhličitého v koncentraci asi stokrát vyšší, než je obvyklé ve vzduchu, což vytváří účinek zvaný hyperkapnie. Jedná se o standardní metodu pro určení reakce těla – to obvykle zvýší průtok krve do mozku, kam se dostává více kyslíku, což umožňuje eliminovat více oxidu uhličitého.

Neinvazivní spektroskopie v infračervené oblasti – technika, která využívá světlo k zachycení změn v úrovních okysličení krve – byla poté použita ke sledování nárůstu okysličení ve frontální kůře a ke zjištění, jak se mozek brání před přebytkem CO2. Účastníci po proceduře absolvovali složité kognitivní testy. Většina z nich měla silnější a rychlejší reakci na okysličení mozku po vystavení kakaovým flavanolům, než na počátku nebo po konzumaci kakaa bez flavanolu. U kakaa s vysokým obsahem flavanolu bylo okysličení až třikrát vyšší a okysličovací odezva o minutu rychlejší. 

Po požití kakaových flavanolů si účastníci vedli lépe v nejnáročnějších kognitivních testech a správně řešili problémy o 11 % rychleji než na začátku, nebo když konzumovali kakao se sníženým obsahem flavanolů.  

U jednodušších úkolů ale rozdíl ve výkonu nebyl. Flavanoly jsou tedy prospěšné jenom během náročnějších kognitivních úkolů. U čtyř účastníků žádné významné rozdíly nebyly – tito jedinci ale měli nejvyšší okysličovací reakce už na počátku. Naznačuje to, že lidé, kteří jsou fit, mají jenom malý prostor ke zlepšení kognitivních funkcí. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama