Potápěči našli na dně litevského jezera ostatky středověkého vojáka

Takto vypadal dřevěný most u jezera Asveja v 18. století / Napoleon Orda
Před více než 500 lety se na dno litevského jezera Asveja usadilo tělo mrtvého středověkého vojáka. Kostra byla objevena při inspekci starého mostu Dubingiai. Pokrývaly ji sedimenty písku a bahna. Stále však byla dobře viditelná.

Most Dubingiai, který se jmenuje po hradu Dubingiai (stál na kopci na břehu jezera Asveja), je jedním z nejdelších dřevěných mostů, který se v Litvě dosud používá. Byl postaven v roce 1934.

Konstrukce ovšem chátrá. Z toho důvodu jsou dřevěné trámy nahrazovány kovovými sloupy. Amatérští potápěči ve spolupráci s archeology při kontrole nosného systému mostu lokalizovali lidské ostatky v hloubce devíti metrů. 

Jde o muže, který zemřel v 16. století. Příčina smrti zatím nebyla určena. Tyto informace poskytli vědci z Vilniuské univerzity v Litvě, kteří ostatky prozkoumali. Zbraně a další artefakty, které spolu s ním byly na dně jezera nalezeny, naznačují jeho vojenský stav.

Region je bohatý na nálezy vojenských pohřbů. Je to ale poprvé, co byl v Litvě nalezen voják pod vodní hladinou. Předchozí průzkum oblasti z roku 1998 odhalil přítomnost jiného mostu, který stál na stejném místě jako ten současný. Byl datován do 16. až 17. století. Přibližně v tomto období zemřel i nalezený ozbrojenec, který byl s mostem spojen.

„Prozatím předpokládáme, že tyto objevené lidské ostatky lze spojit s bývalým mostem, který vedl k hradu Dubingiai,“ oznámila archeoložka Elena Pranckėnaitėová z Klaipėdos universitetas, která se nachází v litevské Klaipėdě. 

Najít vojáka na dně jezera bylo samo o sobě překvapivé. Úchvatná byla ale zachovalost ostatků a artefaktů. Potápěči ze dna vyzvedli pár kožených bot s jezdeckými ostruhami, kožený opasek s přezkou, železný meč a dva nože s dřevěnou rukojetí. 

Kostru a artefakty si převzal tým archeologů, antropologů a historiků v Národním muzeu Litvy. Pranckėnaitėová řekla, že jsou data příliš čerstvá a že je potřeba je pečlivě analyzovat. Doufá, že voják bude vyprávět svůj příběh. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama