Vědci zaznamenali první případ zabitého mláděte žraloka mečounem

Existuje mnoho případů s útoky mečounů, a to jak na lidi, tak na velryby / Pixabay
Moře na břeh vyplavilo mrtvého žraloka napadeného mečounem. V jeho trupu našli vědci zaražený úlomek, který se z „meče“ útočníka odlomil. Pozorujeme první hlášený případ, kdy mečoun zabil žraločí mládě.

Letos v dubnu vyplavilo Středozemní moře na břeh Libye v blízkosti města Brega tělo mrtvého mláděte žraloka mlatce velkookého (Alopias superciliosus). Mlatec velkooký se na rozdíl od jiných žraloků živí jen malými rybkami.

Pro mečouny obecné (Xiphias gladius) není tento druh hrozbou, a tak je nepravděpodobné, že šlo o sebeobranu. Není proto jasné, proč útočil. „Nejpravděpodobnějším scénářem je, že oba druhy lovily hejno ryb nebo chobotnice v hlubinách,“ domnívá se Patrick Jambura, výzkumný pracovník z oboru paleontologie na Vídeňské univerzitě, který se na studii trupu žraloka podílel. Ve hře je také méně pravděpodobný boj o území. 

Ať už to bylo jakkoliv, v trupu žralokovi zůstal 30 centimetrů dlouhý úlomek bodce mečouna, který způsobil jeho smrt. Mečoun o třech metrech útočil z vrchu. Oběť bodl těsně za hlavu. Způsobil závažné poranění v oblasti, kde má žralok žábry. Rána je pět centimetrů hluboká a osm centimetrů široká. Úhel a hloubka průniku bodce značí, že šlo o těžké poranění. Možná byly zasaženy i některé důležité tepny. 

Mečoun vyvázl s poraněním své „zbraně“ a pravděpodobně žije. Víme o případech ryb druhu billfish (příbuzní mečounů), které měly své bodce poškozeny nebo zdeformovány, ale poranění je na životě neohrozila. 

Existuje mnoho případů s útoky mečounů, a to jak na lidi, tak na velryby, mořské želvy, ale dokonce i na lodě a ponorky. V roce 2015 na Havaji zemřel rybář, když se snažil jednoho zbloudilého mečouna chytit. Ryba ho bodla do hrudi. 

Nevíme, jak moc jsou útoky mečounů na žraloky časté. Když žralok zemře, většinou se jeho tělo potopí. Málokdy je vyplaveno na břeh, jako se nyní stalo v Libyi. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama