V izraelské jeskyni byl nalezen nejstarší nástroj používaný lidmi, datuje se do doby před 350 000 lety

Značky na kameni jsou podobné těm, které se nacházejí na pozdějších brusných nástrojích / Ron Shimelmitz z univerzity v Haifě
Archeologové našli nejstarší známý nástroj používaný k broušení nebo škrábání, jehož historie sahá zhruba 350 000 let do minulosti. Nářadím, které se nachází v jeskyni Tabun v severním Izraeli, je dlažební kostka, druh malého zaobleného kamene, a předchází homo sapiens nejméně o 50 000 let.

Dříve vědci mysleli, že tyto nástroje se začaly používat až mnohem později, přibližně před 200 000 lety. Vědci říkají, že jej používali prehistoričtí hominidi k „jemnému obrušování“, i když není dosud známo, k jakému účelu přesně.

Jeskyně Tabun, která se nachází na hoře Karmel poblíž Haify, byla poprvé prozkoumána britskou archeoložkou Dorothy Garrodovou již ve 20. letech 20. století. Předpokládá se, že je domovem jednoho z nejdelších období lidského osídlení v Levantě. Výkopy naznačují aktivitu hominidů, která se datuje nejméně 500 000 let do minulosti. Fragmenty objevené v jeskyni poskytly nejstarší důkazy o tom, že lidé používali oheň. 

Nástroj, který byl vyroben z dolomitu, byl poprvé objeven v šedesátých letech minulého století, ale jeho nenápadný tvar vedl k tomu, že byl po celá desetiletí ignorován.

Nedávno ho znovu přezkoumal tým Zinmanského archeologického ústavu na univerzitě v Haifě v rámci pokračujícího úsilí o přehodnocení předmětů nalezených v jeskyni. Soudě podle mikroskopických vzorů opotřebení zjistili, že byl použit pro škrábání povrchů, což byl průkopnický objev. V tak rané fázi lidské evoluce má proto světový význam. Vědci předpokládají, že sloužil k výrobě měkkých zvířecích kůží, ale ať už na oblečení nebo pro jiné účely.

Již byly nalezeny kamenné nástroje, některé se datují do doby před více než 3 miliony let, ale obvykle vykazovaly známky bušení nebo bití, což jsou vertikální pohyby. Tento dolomitový valoun je prvním známým nástrojem používaným pro škrábání, které vyžaduje horizontální pohyb a umožňuje jemnější manipulaci s materiálem.

Značky na kameni jsou podobné těm, které se nacházejí na pozdějších brusných nástrojích. Objev nás těsněji spojuje s našimi předky a umožňuje vědcům sledovat, jak se vyvíjely kognitivní a motorické schopnosti během lidské evoluce.

Mohlo by vás zajímat

Reklama