Kouření podle nové studie zvyšuje riziko rozvoje příznaků COVID-19, přitom dříve vědci tvrdili opak

Koronavirus útočí na dýchací systém člověka / Pixabay
Podle nové studie kouření zdvojnásobuje riziko závažného průběhu onemocnění koronavirem a nutnosti hospitalizace. Nový výzkum poskytuje první nezvratný důkaz, že kuřáci jsou vystaveni vyššímu riziku těžšího průběhu onemocnění než nekuřáci.

Výsledky studie ukazují, že kuřáci mají o 14 % vyšší pravděpodobnost, že budou trpět třemi hlavními příznaky koronaviru: horečkou, přetrvávajícím kašlem a dušností. Navíc mají o 50 % větší riziko rozvoje mnoha příznaků nemoci najednou (kašel, horečka, ztrátu čichu, nechutenství, průjmy, únava, zmatenost, bolesti svalů). 

Data byla shromážděna ve Velké Británii prostřednictvím aplikace King's College London ZOE. Popírají předchozí studie, tvrdící, že kuřáci mají menší pravděpodobnost, že chytí koronavirus. 

Akademici byli údaji zmateni, protože z předchozích výzkumů bylo známo, že kouření tabáku zvyšuje riziko smrtelných onemocnění, včetně rakoviny plic. 

Jak ale pandemie postupovala, objevil se nový výzkum, který ukazuje, že u kuřáků postupuje infekce COVID‑19 rychleji a může vést k úmrtí. Podle Dr. Maria Falchiho, vedoucího výzkumníka na King's College London, jsou kuřáci vystaveni většímu riziku, že budou trpět širší škálou příznaků COVID‑19 než nekuřáci. 

Nejnovější studie King's College London poskytuje informace o pacientech s COVID‑19 a zkoumala jak samostatně hlášené, tak laboratorně potvrzené případy. Data z aplikace ukazují, že z 2,4 milionu účastníků, kteří si stáhli ZOE mezi 24. březnem a 23. dubnem loňského roku, bylo 220 135 kuřáků, přibližně 11 %. V celé Británii přitom kouří průměrně 14 % populace.

Podle Claire Stevesové, výzkumnice na King's College London, ukazuje analýza, že kouření zvyšuje pravděpodobnost hospitalizace. Na začátku pandemie, kdy bylo o novém viru SARS-CoV-2 známo jen velmi málo informací, vědci instinktivně varovali kuřáky, že budou vystaveni vyššímu riziku. Koronavirus se totiž zaměřuje na dýchací systém a je znám vztah mezi kouřením a rakovinou plic a dalšími chronickými nemocemi. 

Známý britský malíř a fotograf David Hockney ale vloni vyslovil myšlenku, že kuřáci mohou být méně ohroženi, protože návyk na nikotin posiluje imunitní systém. Tento osmdesátiletý muž v dubnu 2020 poznamenal, že Řecko mělo jeden z nejnižších počtů obětí pandemie v Evropě (5000) a přibližně 133 000 případů, přestože má nadprůměrný počet kuřáků. Naproti tomu Velká Británie zaznamenala přes 76 000 úmrtí a v současné době je infikováno COVID‑19 celkem 1,1 milionu Britů. 

Později se skutečně objevily studie souhlasící s Hockneym, například ta mexická z června 2020, která analyzovala data od téměř 90 000 pacientů a tvrdila, že u kuřáků je o 23 % nižší pravděpodobnost diagnostiky COVID‑19 než u nekuřáků.

Odborníci byli zmatení a výsledky označovali za bizarní. Navzdory matoucím důkazům ale Světová zdravotnická organizace v červnu 2020 prohlásila, že kouření může u lidí zvýšit náchylnost k infekci COVID‑19. Potvrzuje to i nová britská studie. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama