Nový vesmírný dalekohled NASA bude hledat stopy po Velkém třesku a mimozemském životě

 
Další 1 fotografie v galerii
Vesmírný dalekohled NASA vytvoří spektroskopickou mapu celé oblohy / NASA
Jednou z nejzákladnějších otázek vědy je, jak vlastně vznikl náš vesmír? NASA nyní odhalila ambiciózní plány na vypuštění nového dalekohledu do vesmíru, jenž by mohl osvětlit i tuto záhadu. Dalekohled SPHEREx bude vypuštěn mezi červnem 2024 a dubnem 2025 a bude hledat stopy po Velkém třesku a také známky mimozemského života.

NASA schválila předběžné konstrukční plány vesmírného dalekohledu označeného jako SPHEREx, který je přibližně stejně velký jako automobil. Je vybaven nástroji pro detekci infračerveného světla neviditelného pro lidské oko.

Získaná data mohou odhalit, z čeho vesmírné objekty vznikly a jaká je jejich vzdálenost od Země. Během své dvouleté mise SPHEREx čtyřikrát zmapuje celou oblohu a vytvoří obrovskou databázi hvězd, galaxií, mlhovin a dalších vesmírných objektů.

Vesmírný dalekohled NASA vytvoří spektroskopickou mapu celé oblohy. Allen Farrington, vedoucí projektu SPHEREx v laboratoři Jet Propulsion Laboratory NASA v Kalifornii, řekl: „Je to jako přecházet od černobílých obrázků k barvám, je to jako jít z Kansasu do země Oz.“

Mise SPHEREx má tři hlavní cíle. Prvním je hledat důkazy o tom, co se stalo prakticky ihned po Velkém třesku. Vědci se domnívají, že se tehdy samotný vesmír mohl rychle rozšířit v procesu, který ovlivnil distribuci hmoty v kosmu. Druhým cílem je studovat historii formování galaxií, od prvních hvězd, které se zrodily po Velkém třesku, až po dnešní galaxie.

SPHEREx to provede studiem slabé záře vytvořené všemi galaxiemi ve vesmíru, což vědcům umožní dešifrovat, jak první galaxie původně tvořily hvězdy. A konečně, mise si klade za cíl hledat vodní led a zmrzlé organické molekuly kolem nově se formujících hvězd v naší galaxii, které by mohly poskytnout klíčové stopy k životu mimo naši planetu.

Podle NASA se vodní led mění na prachová zrna v chladných hustých oblacích plynu v celé galaxii. Uvnitř těchto mraků se tvoří mladé hvězdy a planety se formují z disků zbytkového materiálu kolem těchto hvězd. Kousky ledu na těchto discích mohly osévat planety vodou a jinými organickými molekulami. 

Ve skutečnosti voda v zemských oceánech s největší pravděpodobností začala vznikat po dopadu mezihvězdného ledu. Vědci chtějí vědět, jak často se do mladých planetárních systémů začleňují život udržující materiály, jako je voda. To jim pomůže pochopit, zda se planetární systémy, jako je ten náš, běžně vyskytují v celém vesmíru.

Mohlo by vás zajímat

Reklama