Okyselování oceánů: Některé organismy rozsvítí hlubiny, jiné splynou s tmou

Klimatické změny způsobují, že stoupá kyselost oceánů a klesá jejich pH / Pixabay
Oceánský svět naruby. Tak by se dal popsat jev, který způsobuje okyselování oceánů v důsledku globálního oteplování. Díky klesajícím hodnotám pH v oceánech některé zářící organismy dokážou rozsvítit dno, jiné naopak splývají s tmou.

Bioluminiscence je emise světla doprovázená chemickými reakcemi. Někteří živočichové takto světélkují, aby přílákali partnery či zastrašili kořist. Mezi nejznámější takové tvory patří světlušky (Lampyridae). Září ale i některé houby a obyvatelé hlubokých oceánů, jako jsou medúzy, chobotnice, hlubokomořské ryby, mořské řasy a bakterie. 

Klimatické změny ovšem způsobují, že stoupá kyselost oceánů a klesá jejich pH. V důsledku toho některé bioluminiscenční organismy vydávají více světla, jiné naopak méně. Pokud bude oteplování Země v nastoleném trendu pokračovat, do roku 2100 průměrné pH oceánů klesne z hodnoty 8,1 na 7,7. 

Biolog Tom Iwanicki se svými kolegy z Havajské univerzity shromáždil 49 studií o bioluminiscenci. Z těchto prací vědci analyzovali data s cílem určit bioluminiscenční sloučeniny podvodních živočichů právě v těchto pH hodnotách. 

Podle údajů se s poklesem pH v oceánech u některých druhů produkce světla zdvojnásobila. U jiných došlo jen k mírnému nárustu o 20 procent, nebo k poklesu až o 70 procent. Některým oceánským organismům se mohou vylepšit vyhlídky, pokud vydáváním světla lákají své potenciální protějšky. Ovšem druhy, které s pomocí bioluminiscence loví, budou značně znevýhodněny. 

„Interpretuji to jako první krok, nikoliv jako konečný výsledek,“ říká Karen Chanová, mořská bioložka na Swarthmore College v Pensylvánii, která se výzkumu nezúčastnila. Studie totiž byla založena na analýze již publikovaných prací.

Iwanicki souhlasí, podle jeho slov je zapotřebí další testování. Dodává, že studované výzkumy analyzovaly bioluminiscenceční sloučeniny mimo organismus živočichů a že je důležité zjistit, jak tyto chemikálie fungují v praxi. 

„V našich oceánech žije až 75 procent viditelných tvorů schopných bioluminiscence. Když měníme podmínky, za kterých mohou tuto schopnost používat, bude to mít své dopady,“ dodává Iwanicki. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama