Nádorové buňky umí přezimovat a skrývat se tak před chemoterapií

Zaměřením a utlumením autofagie se podařilo přerušit hibernaci nádorových buněk / Pixabay
Chování nádorových buněk připomíná zimní spánek u medvědů. Dokážou se tak skrýt před hrozbami nepříznivé chemoterapie. Nová studie vysvětluje, proč se rakovina i několik let po léčbě může vrátit.

„Nádor funguje jako celý organismus, který je schopen přejít do pomalu se dělícího stavu a šetří tak energii, což mu pomáhá přežít,“ potvrzuje Catherine O'Brienová, výzkumnice z Centra pro léčbu rakoviny princezny Margarety v Kanadě. 

Odhalil to předklinický výzkum rakovinových buněk kolorektálního karcinomu (rakovina tlustého střeva). Buňky vystavené chemoterapii přešly do stavu hibernace a přestaly se rozšiřovat. 

Vědci následně buňky podali myším. Když se u hlodavců objevil nádor, aplikovali klasickou léčbu chemoterapií. U zvířat, která byla léčena osm týdnů, se růst nádoru zastavil. Po ukončení chemoterapie naopak došlo k jeho následnému šíření. 

Jev byl popsán jako „drug-tolerant persisters“ (DTP). Připomíná jiný, ale podobný proces u některých zvířat, včetně myší, zvaný embryonální diapauza. Embryonální vývoj se v organismu zastaví, dokud nepanují příznivější podmínky. 

Proces zvaný autofagie, samo-snědení, znamená přirozené čištění organismu. Buňky při něm rozkládají samy sebe. Zbaví se tak odpadu a přitom čerpají živiny. Rakovina pro přežití využívá stejný postup, který je zároveň její slabinou. „Nikdy jsme nevěděli, že rakovinové buňky jsou jako hibernující medvědi,“ uvedl výzkumník Aaron Schimmer. „Studie nám říká, jak na tyto spící medvědy zacílit.“ Může to být zásadní příčina rezistence rakoviny na léčbu, a to u všech jejích typů. 

Zaměřením a utlumením autofagie se podařilo přerušit hibernaci nádorových buněk, které pak byly eliminovány chemoterapií. Přístup může být účinnou léčbou v případech vracející se rakoviny rezistentní na léčbu. 

Rakovina se v těle před léčbou dovede skrývat více způsoby. V roce 2016 američtí vědci přišli na to, že rakovinové buňky využívají jako úkryt tuk. Nádor si údajně vytvořil vhodné podmínky pro přežití a vyhýbal se chemoterapii. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama