Středověké říční civilizace pokořil horší protivník než Čingischán

Opuštění zavlažovacích systémů odpovídá erozi říčních koryt, k čemuž došlo v 10. až 14. století / Pixabay
Nikoliv mongolská invaze, ale sucho vedlo k pádu vyspělých středověkých civilizací, které byly rozprostřeny podél řek v oblasti Střední Asie. Zdejší prosperita byla závislá na vodě, kterou se zavlažovala pole. Podle analýzy regionu o tuto výhodu osídlení okolo Arabského moře přišla kvůli suchu.

Povodí Arabského moře ve Střední Asii a hlavní řeky, které regionem protékaly, do dvanáctého století živily vyspělé civilizace. V rámci pokročilého zemědělství se zde voda využívala k zavlažování polí. 

Počátkem 13. století nastala ničivá mongolská invaze, která podle dlouhodobých předpokladů vedla k pádu těchto civilizací. Výsledky studie vědců z Univerzity v Lincolnu v Británii naznačují, že tamní obyvatele z domovů vyhnaly klesající říční průtoky, nikoliv Čingischán, vojevůdce, který stál v čele mongolských nájezdníků. 

Vědci zkoumali zaniklou oázu a město Otrar v Kazachstánu, které patří ke světovému dědictví UNESCO, kde se setkávají řeky Syrdarja a Arys. Opuštění zavlažovacích systémů odpovídá erozi říčních koryt, k čemuž došlo v 10. až 14. století. Událost se překrývala s obdobím sucha a nízkým průtokem řek. 

„Zjistili jsme, že Střední Asie se rychle zotavila po arabských invazích v sedmém až osmém století našeho letopočtu díky příznivým vlhkým podmínkám,“ řekl Mark Macklin, hlavní autor studie a profesor na Univerzitě v Lincolnu. Během a po vpádu Mongolů ovšem území sužoval ještě horší protivník. Sucho. Díky tomu se snížila odolnost místního obyvatelstva, protože z velké části nemohlo být obnoveno zemědělství, které jej živilo. 

„Nás výzkum ukazuje, že změna klimatu, nikoliv Čingischán, byl skutečný důvod zániku zapomenutých říčních civilizací ve Střední Asii,“ potvrdil Macklin. To neznamená, že mongolská vojska na Střední Asii neměla drastický vliv. Naopak. Pokud by ale území nezasáhlo sucho, mohly by být vyhlídky tamních obyvatel vřelejší. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama