Vědci na Madagaskaru objevili miniaturního nanochameleona

Brookesia nana připomíná spíše slunečnicové semínko než ještěrku / Frank Glaw
Nejmenší plaz na světě žije v deštném pralese na severu Madagaskaru. Svými rozměry je srovnatelný s lidskými nehty, přesto se pyšní výraznými genitáliemi. Ohrožený druh „nanochameleona“ byl popsán v časopise Scientific Reports.

V deštném pralese na Madagaskaru místní a němečtí vědci při své expedici popsali samičku a samečka ještěrky Brookesia nana. Zatímco samička se svými 19 milimetry od čumáku po kloaku překonává ženského karibského gekona Sphaerodactylus ariasae, sameček o délce 13 milimetrů získává rekord nejmenšího plaza na Zemi.

Brookesia nana sice připomíná spíše slunečnicové semínko než ještěrku, avšak jeho genitálie o 2,5 milimetrech tvoří téměř dvacet procent jeho trupu. Pohlavní orgán, který kromě ještěrek můžeme najít i u hadů, se skládá ze dvou hemipenisů.

Jsou ukryté v těle, dokud nepřijde čas páření. Při aktu se pak háčky a výrustky na pohlavním orgánu přichytávají ke kloace samičky. „Nejmenší druhy často mají úměrně největší velikost genitálií,“ uvedl Mark Scherz, herpetolog na Univerzitě v Postupimi, který se na studii podílel.

U plazů je takový kontrast běžný, najdeme jej ale také u jiných živočichů. V některých případech můžeme pozorovat ještě větší genitálie vzhledem k tělu, například u kachen. Lze to chápat tak, že samičky mají tendenci být větší než samečci, tudíž samečci k úspěchu potřebují větší pohlavní orgán.
 
Bohužel víme pouze o těchto dvou exemplářích. Najít další nebude vzhledem k jejich rozměrům snadné. Z toho důvodu lze jen s těží popsat sexuální dynamiku B. nana a vyhodnotit, jak moc je tento druh ohrožený.

Deštné pralesy jsou ve východoafrické zemi postiženy odlesňováním a zemědělstvím. Oblast, kde byl B. Nana objeven, se nově nachází na seznamu chráněných oblastí. Podle vědců miniaturní ještěrka přežije.

Mohlo by vás zajímat

Reklama