Tento druh švába praktikuje sexuální kanibalismus, aby si udržel pevný vztah

Vzájemný, nekonfliktní a dobrovolný sexuální kanibalismus, je v říši hmyzu něčím vzácným / Pixabay
Láska na celý život je nedosažitelným snem mnohých z nás. Existuje něco jako lék na pevný vztah? Možná poradí druh monogamního švába, kterému ve vztahu prospívá trocha vzájemného kanibalismu. Zjistili to japonští vědci, kteří hmyz pozorovali při páření v laboratorním prostředí.

Vědci z Kjúšúské univerzity na ostrově Kjúšu v Japonsku posbírali 24 párů švába Salganea taiwanensis. Po tři dny hmyz v laboratoři natáčeli, aby pozorovali jeho chování při a po páření. Zjistili, že šváb, který je znám pro věrné soužití mezi samičkou a samečkem, si po milostném aktu vzájemně a bez odporu požíral křídla.

Jeden z páru nehybně leží, zatímco mu protějšek okusuje křídla. Když dobrovolná oběť začne prudce kmitat ze strany na stranu, hostina je u konce a role v páru se obrací. U poloviny švábích dvojic ovšem kanibalismus pokračoval, dokud nebyla odstraněna všechna čtyři křídla.

Sexuální kanibalismus je v přírodě běžný. Praktikují jej hlavně kudlanky a některé druhy pavouků. Samička požírá svého nápadníka při kopulaci, někdy až po, ale on vždy zaplatí svým životem.

Vzájemný, nekonfliktní a dobrovolný sexuální kanibalismus, který navíc nekončí smrtí, je v říši hmyzu něčím vzácným. Takový vztah ve volné přírodě nikdy nebyl pozorován.
 
Vzhledem k tomu, že křídla švába nejsou z masa, jejich konzumace nepřináší žádnou nutriční hodnotu. Vědci předpokládají, že si je švábi odstraňují z jiného důvodu. Ve stísněných prostorech v shnilých kládách, kde vychovávají své potomky, jsou dlouhá křídla nepraktická. Také zvyšují rizika zranitelnosti vůči roztočům, infekcím a pokušení jiných švábů.
 
Švábi bez křídel nemohou přelétávat, a tak je menší šance, že navštíví hnízdiště jiného švábího páru. Navíc jsou náchylnější k útokům predátorů. Jejich vlastní hnízdiště je tak pro ně nakonec jedinou možností.
 
Jsme tedy svědky skutečné monogamie v přírodě. U živočichů, kteří sexuální kanibalismus nepraktikují kvůli živinám, ale spíše tak o sebe vzájemně pečují. Chování jednoho pohlaví prospívá druhému a opačně.
 
Vzájemné odstranění křídel u samečka a samičky S. taiwanensis tedy zajistí trvanlivost jejich vztahu, věrnost a schopnost vychovávat potomstvo až do jejich dospělosti.

Mohlo by vás zajímat

Reklama