Archeologové na stopě pradávných pohřbů v chatrčích z období před 20 tisíci lety

Hrob byl nalezen v jižním Jordánsku na archeologickém nalezišti Kharaneh IV / Pixabay
V Jordánsku vykopali archeologové ostatky ženy, která byla lovci a sběrači zhruba před 20 tisíci lety pohřebně spálena v chatrči. Tento typ pohřbívání tedy vznikl ještě před neolitickými osadníky, kteří v něm původně měli prvenství a začali jej praktikovat před 10 tisíci lety.

Věděli jsme, že historie pohřbů v chatrčích a jiných staveních sahá deset tisíc let nazpět do období neolitu k zemědělským vesnicím na Blízkém východě.

Radiokarbonové datování hrobu v jižním Jordánsku na archeologickém nalezišti Kharaneh IV, provedené vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley a Univerzity v Tulse v Oklahomě, ovšem dokazuje, že tato praktika byla vlastní už lovcům a sběračům v době před 19 200 lety. Oblast měla obchodní status a lovci a sběrači zde z toho důvodu po část roku tábořili. A při té příležitosti občas někoho pohřbili.

Částečně ohořelé ostatky ženy, která ležela na podlaze chatrče na boku s ohnutými koleny, byly v oblasti Kharaneh IV vykopány už v roce 2016. Analýza kostí a spáleného sedimentu prozradila, že žena byla do chalupy umístěna ještě předtím, než kolem zdí byly zapáleny větve.
 
Pozici konstrukce lemovaly sedimenty bohaté na dřevěné uhlí a popel. Odpovídá to ohni, který se soustředil pouze na chatrč. Její stěny se po chvíli zhroutili směrem dovnitř.
 
Objev v pohřební lokalitě „spojuje smrt člověka a zničení stavení jako součást pohřebního rituálu,“ řekla Lisa Maherová z Kalifornské univerzity v Berkeley. Je možné, že v chýši před svou smrtí žena žila se svou rodinou. Nebo nebyla zdejší, ale zemřela v ní.
 
Chatrč mohla představovat symboliku blízkosti mrtvého se světem živých. Plameny mohly znamenat očištění, znovuzrození, transformaci, možná opakující se cyklus života a smrti.
 
V lokalitě byly nalezeny ještě další tři podobné hroby. V jednom z nich (datován do doby před 19 400 let) byly ostatky dvou osob uloženy pod podlahu. Stavení bylo majiteli vypáleno. V tomto případě až poté, co ji přestali využívat. Nešlo tedy o pohřební „hranici“.

Mohlo by vás zajímat

Reklama