Záhada mechanismu Antikythery, nejstaršího počítače na světě, byla odhalena

Dochovala se pouze asi jedna třetina mechanismu v celkem 82 fragmentech / UCL
Vědci již více než století pracují na odhalení mechanismu fungování Antikythery, což je 2 000 let staré zařízení používané Řeky k výpočtu astronomických pozic. Nalezeno bylo roku 1901 ve vraku ztroskotané lodi u pobřeží Antikythery, řeckého ostrova v Egejském moři.

Nyní se vědci z University College London (UCL) domnívají, že vyřešili záhadu fungování nejstaršího počítače na světě. Vytvořili jeho digitální repliku.

Využili kombinace rentgenových snímků odhalujících nápisy vyryté v bronzu a starořecké matematické analýzy k tomu, aby vymodelovali, jak vypadalo chybějící přední kolo převodu.

Výsledek v podobě digitální repliky ukazuje středovou kopuli představující Zemi, která je obklopena fází Měsíce, Sluncem, souhvězdími zvěrokruhu a prstenci pro planety Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn. Podle hlavního autora repliky profesora Tonyho Freetha z UCL jde o první model, který skutečně odpovídá všem nalezeným důkazům a nápisům vyrytým na mechanismu.

Ozubená kola a počítač tvoří pohyby planet a Slunce, fáze lunárního kalendáře a polohy souhvězdí zvěrokruhu, společně se speciálními událostmi na Zemi, jako jsou olympijské hry. V té době bylo známo pouze pět planet a Země byla středem vesmíru, což UCL při vytváření modelu zohlednilo. Podle vědců mohl mechanismus zobrazovat pohyb Slunce, Měsíce a planet Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn na soustředných prstencích. 
 
Dochovala se pouze asi jedna třetina mechanismu v celkem 82 fragmentech. Proto bylo obtížné odhalit, jak zařízení fungovalo. Největší fragment, známý jako Fragment A, vykazuje rysy ložisek, sloupů a bloku, zatímco Fragment D obsahuje disk, kolo s 63 zuby a destičku.

Význam tisíců znaků na fragmentech vědci odhalili pomocí rentgenových snímků. Nápisy na zadním krytu zahrnují popis kosmického displeje, kde se planety pohybují na prstencích a jsou označeny korálky. To pomohlo týmu UCL rekonstruovat fungování zařízení.  Dvě čísla odhalená v rentgenových snímcích předního krytu, 462 let a 442 let, představují cykly Venuše a Saturnu. Nebylo ale jasné, jak k těmto cyklům Řekové došli.
 
S použitím starořecké matematické metody popsané filozofem Parmenidem se ale týmu UCL podařilo vysvětlil, jak byly cykly Venuše a Saturnu odvozeny. Fragmenty A a D obsahovaly důkazy, které se podařilo spojit s mechanismem stanovujícím cyklus Venuše, který přesně modeluje její 462leté planetární období.

Klíčovou roli zde hraje 63 zubů. Potom tým vytvořil mechanismy, které počítají astronomické cykly pro všechny ostatní planety. Vědci nyní sice mají představu o tom, jak byl mechanismus zkonstruován, ale potřebují ještě dokázat jeho vyrobitelnost s pomocí starodávných technik.

Mohlo by vás zajímat

Reklama