Naděje pro muže: Injekce ženského hormonu progesteronu by mohly snížit závažnost průběhu COVIDu-19

Muži jsou vystaveni vyššímu riziku závažných komplikací a úmrtí na koronavirus než ženy / Pixabay
Nová studie dospěla k závěru, že injekce s ženským pohlavním hormonem progesteronem by mohla zlepšit výsledky u mužů hospitalizovaných s těžkým průběhem infekce COVID-19.

Zjištění vědců z Kalifornie následuje po zprávách, že muži jsou vystaveni vyššímu riziku závažných komplikací a úmrtí na koronavirus než ženy. Progesteron má protizánětlivé vlastnosti, proto může tlumit často fatální imunitní odpověď označovanou jako „cytokinová bouře“.

Výzkum provedla lékařka Sara Ghandehariová z nemocnice Cedars-Sinai v Los Angeles a její kolegové. Progesteron je produkován v těle mužů i žen, i když ty produkují během reprodukčních let podstatně více tohoto hormonu. Odborníci také poznamenali, že ženy před menopauzou zažívají v průměru méně závažné případy COVID-19 než jejich postmenopauzální protějšky.

Ženy před menopauzou mívají vyšší hladinu progesteronu než po ní. Ve svém klinickém hodnocení, které proběhlo od dubna do srpna loňského roku, vědci přijali 40 pacientů mužského pohlaví, kteří byli hospitalizováni se středně těžkým až těžkým COVIDem-19, a náhodně je rozdělili do dvou skupin. Jedna skupina fungovala jako kontrolní vzorek pro srovnání a dostávala pouze standardní lékařskou péči.

Experimentální skupina dostávala navíc 100 miligramových injekcí progesteronu dvakrát denně po dobu pěti dnů během doby, kdy byli hospitalizováni. Všichni pacienti byli týmem hodnoceni denně buď po dobu 15 dnů, nebo dokud nebyli propuštěni z nemocnice.

Sedmý den byl každý pacient zařazen na standardní sedmibodovou stupnici klinického stavu, která se pohybovala od 7 („není hospitalizován, bez omezení činností“) až po 1 („smrt“). Vědci zjistili, že ve srovnání s kontrolní skupinou zaznamenali pacienti, kteří dostávali léčbu progesteronem, na stupnici medián o 1,5 bodu vyšší.

Experimentální skupina také byla celkově hospitalizována méně dní a měla nižší potřebu doplňkového kyslíku a mechanické ventilace, ačkoli tým uvedl, že rozdíly mezi skupinami v těchto oblastech nebyly statisticky významné.

Díky injekcím progesteronu nebyly pozorovány žádné závažné nežádoucí účinky. Dva pacienti během 15denního období studie zemřeli – jeden z každé skupiny -, ale to nesouviselo s experimentální léčbou. Zjištění jsou sice povzbudivá, ale studie měla omezení. Vzorek populace byl relativně malý a primárně ho tvořili bílí, hispánští a obézní jedinci s mírnou zátěží, která znamená zvýšení rizika.

Kromě toho, zatímco studie byla randomizována a obsahovala kontrolní skupinu, byla také oslepena – což znamená, že výzkumný tým, lékaři i pacienti všichni věděli, kdo dostal experimentální léčbu. Je proto nutné provést ještě další výzkum u heterogennější populace včetně žen po menopauze.

Mohlo by vás zajímat

Reklama