V neděli večer rozzáří oblohu červený superměsíc, náš satelit bude větší a jasnější než obvykle

Nejlepším okamžikem pro sledování úplňku je chvíle, kdy se nachází blízko obzoru / NASA/Bill Ingalls
Tento víkend bude viditelný první superměsíc roku označený jako červí Měsíc. V neděli dosáhne svého největšího a nejjasnějšího stadia na noční obloze.

Červí měsíc je pojmenován po žížalách, které se začínají objevovat v březnu, kdy se půda začíná zahřívat a na začátku jara začínají létat červenky a další ptáci. Měsíc bude největší 28. března 2021 ve 20:48 hodin. Podle NASA by měl zůstat v úplňku až do úterního rána. 

Nejlepší čas na fotografování Měsíce je právě při jeho východu. Když je Měsíc nízko na obzoru, v atmosféře se zdá být větší, jak naznačují astronomové. Superměsíc nastane, když se úplněk téměř shoduje s perigeem, tedy bodem na oběžné dráze Měsíce, v němž je nejblíže Zemi. 

V perigeu se může superměsíc jevit při pohledu ze Země až o 14 % větší a o 30 % jasnější než obvykle, v závislosti na ročním období. Jména úplňku byla historicky používána ke sledování ročních období různými indiánskými kmeny, a proto úzce souvisí s přírodou.    
 
Nejlepším okamžikem pro sledování úplňku je chvíle, kdy se nachází blízko obzoru. Díky optické iluzi se tehdy zdá být větší ve srovnání s budovami, stromy a jinými objekty v popředí. Astronomové proto radí fotografům, aby si stáhli aplikace a mapy a sledovali postup měsíce po obloze a usnadnili si tak pozorování.

Daniel Brown, odborník na astronomii z Nottingham Trent Univerzity, uvedl, že superměsíce často povzbuzují lidi, aby vyrazili ven a vyzkoušeli si první krůčky v astrofotografii, protože si myslí že Měsíc je tehdy mnohem větší než obvykle. Ve skutečnosti jde jenom o iluzi.
 
Prahové hodnoty pro rozhodování, kdy je úplněk dostatečně blízko Země, aby se dal označit jako superměsíc, se také značně liší. Například letošní březnový úplněk je pouze hraničním superměsícem, v dubnu, květnu a červnu bude Měsíc mnohem blíže ke Slunci než teď, a tudíž půjde o ještě působivější podívanou.

Někteří odborníci proto považují za první letošní superměsíc až ten dubnový, známý jako tzv. Růžový úplněk. Mnoho lidí se během lockdownu dívá na hvězdy pro inspiraci. Pro řadu z nich se astrofotografie stala novým koníčkem. Zachytit úžasné snímky Měsíce je totiž možné i s pomocí smartphonu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama