Tarantule kolonizují celý svět, vědci přišli na to, co je příčinou

Některé druhy tarantulí jsou považovány za taxony severní Gondwany / Pixabay
Tarantule (Theraphosidae) nejsou pozoruhodné pouze rozměry a pestrými barevnými vzory. Tito nestěhovaví pavouci mnoha druhů jsou s výjimkou Antarktidy rozšířeni po celém světě. Vysvětlují to vědci z Carnegie-Mellonovy univerzity v Pittsburghu.

„Jsou poměrně rozšíření a nacházejí se v subtropických oblastech všech kontinentů,“ vysvětluje Saoirse Foleyová, bioinformatička z Carnegie-Mellonovy univerzity. Dodává, že chování tarantulí (sklípkanů) přitom nenasvědčuje tomu, že se šíří světem. Přesto se ale nacházejí ve všech jeho zákoutích.

V roce 1912 německý meteorolog a geofyzik Alfred Wegener navrhl teorii kontinentálního driftu vysvětlující pohyb tektonických desek a jejich kolizí po rozpadu superkontinentů, což vysvětluje migraci tarantulí, které podle jiných studií mají gondwanský původ.

Gondwana byl superkontinent, jenž se zformoval jako součást většího kontinentu Pannotie asi před 600 milióny let.

Některé druhy, například podčeleď Selenocosmiinae, jsou dokonce považovány za taxony severní Gondwany, superkontinentu „nakrájeném“ na dnešní Jižní Ameriku, Afriku, Arábii, Indii, Austrálii a Antarktidu.

Biografickými vzorci tarantule a analýzou RNA v transkriptomových databázích výzkumníci modelovali rodokmen tarantule a její vývoj během předpokládaných 120 milionů let evoluce. V modelu byly identifikovány dvě starodávné linie rozptýlené z Indie do Asie, když se před 55 až 35 miliony lety srazil indický subkontinent s Asií.

Analýzy skutečně ukazují gondwanský původ rodiny Theraphosidae. Podčeleď Selenocosmiinae diverzifikovala po celé Asii a někdy po kolizi Indie a Asie překročila Wallaceovu linii (tak se rozšířila do Austrálie), zatímco Theraphosidae dále diverzifikovali v Indii.
 
Výsledky studie nám říkají, že kontinentální drift a evoluční změny pomohly starodávným tarantulím využívajícím ekologické a environmentální okolnosti kolonizovat nové kontinenty. Tarantule diverzifikované v Indii prošly několika dalšími rozrůzňováními. Tento subkontinent byl pro evoluci tarantulí významný.

Mohlo by vás zajímat

Reklama