V Egyptě objevili unikátní mumii těhotné ženy z doby před více než 2000 lety

Mumie byla objevena v královských hrobkách v Thébách v Horním Egyptě / Polská akademie věd
V Thébách byly objeveny vůbec poprvé pozůstatky mumifikované staroegyptské těhotné ženy z doby před více než 2000 lety. Podle skenů se žena tehdy nacházela ve 28. týdnu těhotenství.

Odborníci z Polské akademie věd zkoumali přibližně 20letou ženu. Kombinací CT vyšetření a rentgenových paprsků tým objevil uvnitř mumie zbytky plodu. Poprvé tak byla zkoumána těhotná mumie.

Tělo ženy, která zemřela před 2 000 lety, bylo pečlivě zabaleno do tkanin a ponecháno s bohatou sadou amuletů, které představují čtyři syny boha Hora (staroegyptský bůh nebes, slunce a světla). Podle týmu to naznačuje, že žena byla v Thébách velmi důležitou osobou.

Mumie byla objevena v královských hrobkách v Thébách v Horním Egyptě a pochází z 1. století před naším letopočtem, kdy Egyptu vládla královna Kleopatra. Do Varšavy byla převezena v roce 1826, v době nejdůležitějších objevů z egyptského Údolí králů. V současné době je k vidění v Národním muzeu ve Varšavě.
 
Tým nedokáže říci, proč byl plod ponechán uvnitř ženy a nebyl mumifikován samostatně. Důvodem může být skutečnost, že byl příliš nevyvinutý na to, aby měl jméno. K cestě do posmrtného života je přitom jméno nezbytností.

Vedoucí studie Dr. Wojciech Ejsmond řekl, že se jedná o první objev těhotného nabalzamovaného těla a neexistuje žádné tak dobře zachované tělo těhotné ženy ze starověku. Analýza mumie poskytuje nové možnosti pro studium těhotenství ve starověku a jeho srovnávání se současností. Jde také o dosud neprozkoumanou stránku staroegyptských pohřebních zvyků a těhotenství s ohledem na staroegyptské náboženství.
 
Pro egyptology jde o důležitý objev, protože o zdraví v předporodním období a dětství ve starověkém Egyptě toho víme velmi málo. Lékaři mohou studovat například střevní obsah plodu, aby získali informace o vývoji imunitního systému ve starověku.

Plod se nacházel ve spodní části pánve a byl mumifikován společně s matkou. V děloze zůstal neporušený. Jeho obvod hlavy byl 24,8 cm, podle toho tým určil věk plodu na 26. - 30. týden života. Vzhledem ke špatnému stavu kostry dítěte, kdy vysycháním a zlomeninami došlo ke zmenšení kostí, nebylo možné provést měření jiných kostí.
 
CT snímky dítěte byly zakryty tkáněmi z dělohy, které je obklopovaly. Kvůli tomu nebylo možné získat podrobnější analýzu kromě měření hlavy. Tělo nebylo vyjmuto z dělohy, jako tomu bylo v případě srdce, plic, jater, střev a žaludku. Autoři studie netuší, proč plod nebyl vyjmut a mumifikován samostatně. Předpokládají, že mohl být považován za nedílnou součást těla matky, protože se ještě nenarodil.

Mohlo by vás zajímat

Reklama