Tajemné kamenné stavby v Saúdské Arábii, objevené z vrtulníku, jsou starší než egyptské pyramidy

Mustatily mají délku až 610 metrů, přičemž některé pískovcové balvany vážily půl tuny / Cambridge University
Stovky kamenných pomníků roztroušených po severozápadě Saúdské Arábie možná představují nejstarší známé rituální místo na Zemi. Vědci, kteří studují mustatily, nádvoří vyrobená z pískovcových bloků, je datují do doby zhruba před 7 000 lety, což je činí o tisíciletí starší než Stonehenge nebo pyramidy v Gíze.

Při průzkumu regionu vrtulníkem našel tým přes 1 000 mustatil, což je více než dvojnásobek předchozích odhadů. Tyto rituální stavby používali lidé kultu dobytka, kteří obětovali krávy, kozy a ovce neznámému bohu. Mustatilám, pojmenovaným podle arabského slova pro obdélník, byla po jejich objevu v 70. letech 20. století věnována jen malá pozornost. 

Nedávno archeologové z univerzity v západoaustralském Perthu prozkoumali vrtulníkem přes 199 429 km čtverečních země. Mustatily mají délku od 19,8 do 610 metrů, přičemž některé pískovcové balvany vážily půl tuny.

Mustatily měly obvykle dlouhé zdi kolem centrálního nádvoří se vstupem na jednom konci a sutinovou plošinou nebo centrem na druhém konci. Mohou také zahrnovat svislý kámen v centrální komoře. Některé vchody byly blokovány sutinami, což naznačuje, že stavby byly v určitém okamžiku vyřazeny z provozu.
 
Mustatily byly obvykle seskupeny do skupin mezi 2 až 20. Vzhledem k jejich monumentální velikosti by na jejich vybudování bylo potřeba mnoho lidí. Dřívější studie předpokládaly, že struktury byly používány jako kotce pro hospodářská zvířata, ale stěny mustatil byly příliš nízké na to, aby se do nich dala zvířata zavřít.

Vědci věří, že zvláštní nádvoří byla využívána k náboženským obřadům. Fragmenty krav, ovcí, koz, gazelí rohy a lebky nalezené na jedné mustatile naznačují, že společnost, která je postavila, používala pro svoje rituály zvířecí oběti. Nedávné vykopávky odhalily nejranější důkazy kultu dobytka na Arabském poloostrově. Mustatily jako takové patří k nejstarším kamenným památkám v Arábii a celosvětově k nejstarším známým monumentálním stavbám. S rituálem mohl být spojen průvod, což naznačují úzké vchody mustatil.
 
Radiokarbonovým datováním lebek určili vědci stáří mustatil do období 5300–5000 př. n. l. Jsou starší než Stonehenge o více než 2 500 let. Spoluautorka Melissa Kennedyová, asistentka ředitele projektu Aerial Archaeology in the Kingdom of Saudi Arabia (AAKSA), říká, že všechno naznačuje, že během pozdního neolitu mohla existovat společná náboženská víra pro velkou částí severozápadní Arábie, což je rys, který dosud nemá jinde na světě obdoby. Skalní umění ze stejného období v podobě scén pasení a lovu dobytka dodává teorii kultu dobytka důvěryhodnost.
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama