V Guatemale byly objeveny ruiny diplomatického komplexu legendárního mayského města

Archeologové zjistili, že Tikal byl mnohem větší, než se dříve předpokládalo / Pixabay
Archeologové v Guatemale objevili skryté „velvyslanectví“ v legendárním mayském městě Tikal. Komplex zahrnuje pyramidu, pohřebiště a různé předměty připomínající Teotihuacán, soupeřící městský stát vzdálený stovky kilometrů v Mexiku.

K objevu došlo díky leteckým laserovým skenům, které pronikly staletými nánosy špíny a rostoucí džungle. Nález naznačuje, že Teotihuacán, který si na konci 4. století podmanil Tikal, měl kdysi se svým rivalem tak dobré vztahy, že si u něj vybudoval diplomatickou základnu.

V roce 2018 skenovali vědci z Nadace pro mayské kulturní a přírodní dědictví (PACUNAM) oblast kolem Tikalu z oblohy pomocí technologie Light Detection And Ranging neboli LiDAR. LiDAR je schopen prorazit hustý lesní porost, který rostl po staletí od pádu Tikalu, a najít zbytky budov ukryté pod stromy a v půdě.

Archeologové zjistili, že Tikal byl mnohem větší, než se dříve předpokládalo. Jeden snímek z jižní části města jasně ukazoval pyramidu s uzavřeným nádvořím lemovaným menšími stavbami pod mohylami, o nichž se původně věřilo, že jsou to jen kopce.
 
Edwin Román-Ramírez, ředitel archeologického projektu South Tikal, začal s výkopem na místě loni v létě a objevil struktury, které byly vytvořeny ze země a štuku, materiálů, které Mayové při stavbě nepoužívali. Budovy také nevypadaly jako typická mayská architektura, byly téměř totožné s těmi, které se nacházejí v Teotihuacánu.

Podle Stephena Houstona, archeologa z Brown University, komplex vypadá jako rozměrná replika „Citadely“, mohutného teotihuacánského areálu, který zahrnuje šestistupňovou pyramidu známou jako Quetzalcoatlův chrám. Na místě byly nalezeny předměty typické pro Teotihuacán z počátku 4. století, včetně šipek ze zeleného obsidiánu a řezeb boha deště.
 
Podle Edwina Romána-Ramíreze objev prokázal, že v Tikalu žili lidé z Teotihuacánu nebo úzce spjatí s teotihuacánskou kulturou. Nebylo ale jasné, zda Mayové jen nenapodobovali znaky nejmocnějšího království v regionu. Nyní existují důkazy, že nešlo o napodobování.

Odborníci se domnívají, že komplex byl starodávným velvyslanectvím Teotihuacánu z doby, kdy měly obě společnosti k sobě srdečnější vztah. Tuto myšlenku podporuje také nedávný objev stavby svědčící o přítomnosti Mayů v srdci Teotihuacánu. Stěny stavby byly zdobeny barevnými nástěnnými malbami v mayském stylu, ale nakonec byly rozbity na kousky, a to právě v době podmanění Tikalu. Vědci doufají, že další vykopávky a analýza lidských ostatků v pohřební komoře v Tikalu poskytnou více informací o tom, k jakému účelu stavba sloužila.

Mohlo by vás zajímat

Reklama