Skupina dobrovolníků strávila v rámci experimentu 40 dnů v temné jeskyni

Účastníci, kteří spali ve stanech a vodu čerpali ze studny 44,5 metrů v podzemí, si museli vyrábět elektřinu šlapacím kolem / Deep Time Project
Po 40 dnech bez pojmu o čase, přirozeného světla a mobilních telefonů se 15 dobrovolníků po experimentu o lidské adaptaci na izolaci vynořilo z jeskyně na jihozápadě Francie. Jak se cítili?

Skupina sedmi žen a osmi mužů se zúčastnila programu "Deep Time" za 1,4 milionu dolarů v nejširší a nejhlubší evropské jeskyni Lombrives. Cílem největší akce svého druhu bylo prozkoumat hranice lidské adaptability na izolaci.

V sobotu 24. dubna 2021 zaplavily sociální sítě fotografie usmívajících se dobrovolníků vycházejících z útrob jeskyně se slunečními brýlemi, které jim po 40 dnech bez přirozeného světla na povrchu chránily zrak. Právě proto, že v jeskyni nebylo přirozené světlo, museli si účastníci, kteří spali ve stanech a vodu čerpali ze studny 44,5 metrů v podzemí, vyrábět elektřinu šlapacím kolem a vědci mezitím sledovali jejich biologické hodiny pro korigování spánku, jídla a každodenních úkolů.

Jeskynní „nájemníci“ ztratili pojem o čase. „Právě jsme odešli po 40 dnech. Bylo to pro nás opravdu překvapení,“ řekl pro The Guardian projektový ředitel Christian Clot v domněnce, že v jeskyni nebyl tak dlouho. Jiný člen skupiny si myslel, že v jeskyni byli pouze 23 dnů.

Johan Francois, učitel matematiky, pro BBC přiznal své vnitřní nutkání jeskyni opustit. Aby udržel svou kondici, naběhal v kruhu 10 kilometrů. „Jako bychom pro jednou v životě mohli stisknout pauzu,“ uvedla pro The Guardian Marina Lançonová. „Pro jednou v životě jsme měli čas, mohli jsme přestat žít a plnit každodenní úkoly. Bylo to skvělé.“ Přiznala však pocit štěstí, že je venku a slyší zpěv ptactva.
 
Francouzští a švýcarští vědci z Institutu lidské adaptace s pomocí senzorů pozorovali spánkové vzorce, sociální interakce a kognitivní funkce dobrovolníků. Data o aktivitě mozku byla shromážděna před a po vstupu do jeskyně.

Vědci údajně s projektem Deep Time mohou pochopit přizpůsobení člověka na extrémní životní podmínky v izolaci. „Naše budoucnost jako lidí na této planetě se bude vyvíjet,“ řekl Clot. „Musíme lépe porozumět tomu, jak naše mozky nacházejí nová řešení bez ohledu na situaci."

Mohlo by vás zajímat

Reklama