Startuje napínavý vesmírný závod, miliardáři se předhánějí v letech do kosmu

Jeff Bezos o cestě do vesmíru snil již od svých pěti let / Blue Origin
Zakladatel a odcházející generální ředitel společnosti Amazon, Jeff Bezos, oznámil suborbitální kosmický let plánovaný na příští měsíc. Začíná tak napínavý vesmírný závod, v němž tento miliardář hodlá porazit své rivaly Elona Muska (SpaceX) a Richarda Bransona (Virgin Galactic).

Premiérový let jeho společnosti Blue Origin se má uskutečnit již 20. července na výročí přistání Apolla 11 na Měsíci.

Jeff Bezos poletí se svým mladším bratrem Markem, bývalým reklamním manažerem a dobrovolným hasičem. Třetí místo v aukci (končí 12. června) stojí nejméně 2,8 milionu dolarů. O tuto životní příležitost se uchází více než 5200 lidí ze 136 zemí. Let bude znamenat milník ve snaze vyslat na hranici s vesmírem platící zákazníky.

Miliardář na svém Instagramu uvedl, že o cestě do vesmíru snil již od svých pěti let. „Na tuto cestu se vydám se svým bratrem. Největší dobrodružství s mým nejlepším přítelem,“ pochlubil se Bezos na sociální síti. 
 
Bezos, jehož odhadované osobní jmění činí 186 miliard dolarů, je jedním z řady miliardářských podnikatelů přiživujících to, čemu říkáme „nový vesmírný závod“. Tak jako jeho konkurence, i on pumpuje miliardy dolarů do svých start-upů s vizí levného, komerčního vesmírného turismu.
 
Očekává se, že ještě v letošním roce uskuteční také Branson se svou společností Virgin Galactic suborbitální kosmický let (let nedosahující oběžné dráhy při hranici vesmíru). Elon Musk zase slíbil, že „zemře na Marsu“.
 
Branson Bezosovi pogratuloval se slovy, že jejich společnosti otevírají přístup široké veřejnosti do vesmíru. Musk se k plánům společnosti Blue Origin zatím nevyjádřil. V minulosti se ale dvojice několikrát střetla ve slovních přestřelkách. Musk jej osočil z kopírování některých obchodních aktivit, Bezos se zase kontroverznímu vizionáři vysmál za cíl vyslat lidi na Mars.
 
Společnost Blue Origin vyjádřila nesouhlas s agenturou NASA, která dala SpaceX kontrakt na stavbu lunárního přistávacího modulu za 2,89 miliardy dolarů.
 
Firmy se rovněž přely o satelitní dominanci, přičemž jako bojiště opět posloužil Twitter. Musk Bezose obvinil z toho, že projektem Kupier, který má za cíl poskytovat širokopásmové připojení k internetu satelitní konstelací, se snaží ochromit projekt Starlink se stejným plánem.
 
Blue Origin do vzdušného prostoru vyšle šestičlennou posádku v raketě New Shepard pojmenované po astronautovi Alanu Shepardovi, prvnímu Američanovi cestujícímu do vesmíru před 60 lety. Posádka podstoupí vyhlídkový suborbitální let. Následně stráví asi 10 minut ve vznášející se kapsli s nulovou gravitací.
 
Virgin Galactic hodlá na hranici s vesmírem vyslat raketu VSS Unity. Kosmická loď zatím prochází údržbou a vylepšeními. Na konec léta je plánován testovací let. VSS Unity vyzvedne Bransona až na okraj vesmíru. Za rezervace si společnost po ukončení tohoto zkušebního letu bude účtovat nejméně 250 000 dolarů.
 
SpaceX projekt zažehne 15. září letošní rok v rámci mise Inspiration4. Čtyřčlennou posádku až na oběžnou dráhu vynese kosmická loď Crew Dragon.
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama