Nadvládu dinosaurů neukončil asteroid, ale podle analýzy vědců měnící se klima

Teplé podnebí podporovalo diverzifikaci dinosaurů, zatímco chladnější období vedlo k vymírání / Pixabay
Asteroid dinosaury nevyhubil, pouze jim k tomu dopomohl, naznačují výsledky pátrání mezinárodního týmu vědců, který zjistil úbytek druhové rozmanitosti na konci křídy ještě před dopadem planetky. Dinosauři se údajně nedokázali přizpůsobit ochlazujícímu se klimatu.

Před asi 66 miliony lety dopadl na poloostrov Yucatán asteroid, který vymazal více než 170 milionů let trvající vládu dinosaurů na Zemi. Anebo to bylo všechno jinak?

Jeho dopad bez pochyb vyvolal kaskádu apokalyptických událostí. Životním prostředím otřáslo prudce se ochlazující klima v důsledku absence slunečních paprsků kvůli sutinami zamořené obloze, zvýšila se mořská hladina, super-kontinenty Laurasia a Gondwana se rozpadly a důkazy naznačují i masivní sopečnou aktivitu. Tohle všechno vedlo k vymírající vegetaci a vyhynutí zvířat.

Paleontologové se nikdy neshodli na tom, zda dinosauři vymizeli postupně, nebo náhle. V posledních letech vyšla spousta protiřečících si studií naznačujících spíše neshodu mezi vědci.
 
Podle nové analýzy, na níž dohlížel vědec Fabien Condamine z Francouzského národního střediska pro vědecký výzkum, dinosauři umírali v postupném procesu, a to ještě než Zemi zkřížil cestu kus osudového kamene. Analýza 1600 fosilií dinosaurů měla posoudit druhovou rozmanitost a míru vymírání u šesti hlavních dinosauřích rodin: Ankylosauridae, Ceratopsidae, Hadrosauridae, Dromaeosauridae, Troodontidae a Tyrannosauridae. 
 
Podle výsledků začala druhová rozmanitost u vyhynulých zvířat klesat 10 milionů let před dopadem asteroidu. Měnící se klima zastavilo vývoj na konci křídy a zejména starší a větší druhy spoléhající na teplé klima začaly vymírat. „Výsledky naznačují, že teplé podnebí podporovalo diverzifikaci dinosaurů, zatímco chladnější období vedlo k vymírání,“ uvádějí autoři práce.
 
Pokud pohlaví u dinosaurů ještě ve formě plodu určovala teplota jako v případě krokodýlů a želv, mohlo ochlazující se klima omezit rozmanitost pohlaví u embryí, což by vedlo právě k takovému modelu vymírání.
 
Vymírání dinosaurů tedy nebylo náhlé a nelze jej přičítat pouze asteroidu. Dinosauři by postupně vymřeli i bez jeho přičinění, i když by to možná trvalo o trochu déle.

Mohlo by vás zajímat

Reklama