Jeff Bezos dosáhl hranice vesmíru s nejmladším a nejstarším astronautem na palubě

Nadšená posádka měla k obdivování zakřivené Země 3 minuty / Blue Origin
Vesmírný závod nejbohatších osobností Země pokračuje. Po miliardáři Richardu Bransonovi vzlétl na hranici vesmíru ve vlastní raketě New Shepard zakladatel, prezident a do roku 2021 výkonný ředitel společnosti Amazon, Jeff Bezos.

Raketa New Shepard navržená společností Blue Origin, kterou Bezos založil v roce 2000, odstartovala v úterý se čtyřčlennou posádkou v modulu RSS New Step ve 9:12 východního času ze startovací rampy ve východním Texasu.

Na palubě modulu se nacházel Bezosův bratr Mark, Oliver Daeman, 18letý student, jemuž místo na palubě zaplatil otec, a Wally Funková, 82letá pilotka, která se v 60. letech měla účastnit letu do vesmíru v rámci programu Mercury. Nakonec po tréninku zvolena nebyla. NASA totiž neměla neměla zájem o ženy.

Na palubě tak byl nejmladší a nejstarší astronaut v dějinách lidské historie. Raketa zažehla motory a 3 minuty protínala atmosféru. Poté se modul oddělil od rakety a díky tlaku byl vymrštěn do výšky 106 kilometrů nad mořem, což je experty klasifikována oblast jako Karmánova hranice – hranice mezi zemskou atmosférou a vesmírem. Raketa mezitím kolmo přistála na stanoveném místě.
 
Nadšená posádka měla k obdivování zakřivené Země 3 minuty, než začala gravitace kabinu obloukem vtahovat zpět. Následoval pád směrem k poušti. Modul byl chráněn materiálem odolným vůči tření v atmosféře a třemi padáky, které zpomalily pád. Posádka byla bezpečně dopravena zpět na zemský povrch.
 
Start a let byl autonomní, bez přítomnosti pilotů. Trval pouhých 11 minut. Bezos byl ve vesmírném závodu soukromých společností druhý. 11. července 2021 jej předběhl Richard Branson ve vlastní raketě Unity.

Podle Blue Origin však konkurent do vesmíru neletěl, neboť dosáhl nadmořské výšky zhruba 89 kilometrů. Ve Spojených státech je ale tato oblast za Karmánovu hranici považována. Start se odehrál na den 52. výročí přistání Apolla 11 na Měsíci.

Mohlo by vás zajímat

Reklama