Miliardář Richard Branson se ve vlastní raketě VSS Unity „dotkl“ hranice vesmíru

Richard Branson během letu v raketě VSS Unity / Virgin Galactic
Neděle 11. července 2021 se stala významným dnem pro komerční cestování do vesmíru. Miliardář a majitel společnosti Virgin Galactic, Richard Branson, dosáhl ve vlastní raketě VSS Unity hranice s vesmírem, kde ve stavu beztíže strávil 5 minut.

Přesně v 10:40 východního času odstartoval z přistávací dráhy v Novém Mexiku raketoplán SpaceShipTwo. Kromě Richarda Bransona, který společnost Virgin Galactic založil v roce 2004, byl na palubě přítomen také šéfinstruktor astronautů Beth Moses, hlavní provozní inženýr Colin Bennett a viceprezidentka pro vládní záležitosti a výzkumné operace Sirisha Bandla, trojice zaměstnanců Virgin Galactic.

Dvoutrupový letoun upustil ve výšce 16 kilometrů nad mořem raketu VSS Unity, která se po zažehnutí trysků naklonila směrem vzhůru a stoupala dalších cca 72 kilometrů až k hranici vesmíru.

Následujících 5 minut se posádka vznášela ve stavu beztíže a sledovala zakřivenou Zemi a temný prostor okolo ze 17 různých oken, než raketa, jejíž trup posádku spolehlivě chránil, začala padat atmosférou zpět k Zemi. Přibližně 16 kilometrů nad zemským povrchem VSS Unity začala klouzat s pomocí křídel.
 
Úspěšný let, jehož cílem bylo otestovat bezpečnost projektu pro vesmírný turismus, trval i s přistáním zhruba hodinu. V roce 2022 se tak uskuteční první komerční let. O jedno volné sedadlo se přihlásilo již 700 lidí, mezi nimi je i Lady Gaga, Justin Bieber a Tom Hanks. Šťastlivec za něj utratí 250 000 dolarů (cca 5 426 500 Kč).
 
Branson tedy předehnal miliardáře Jeffa Bezose. Zakladatel Amazonu a letecké společnosti Blue Origin oznámil let ve vlastní raketě New Shepard až na 20. července 2021. Branson, který tvrdí, že s konkurentem nesoutěží, se ale let rozhodl uskutečnit již o 9 dnů dříve.

Mohlo by vás zajímat

Reklama