Astronomové objevili obří strukturu Mléčné dráhy, může to být spirální rameno

Struktura se zdá být zatím nejvzdálenějším a největším vláknem v naší galaxii / NASA
Čínští astronomové objevili neznámou strukturu Mléčné dráhy, kolosální plynový oblouk, který by mohl být dalším galaktickým spirálním ramenem.

Ve vesmíru pozorujeme mnoho galaxií s různými velikostmi a tvary. Zkoumat Mléčnou dráhu je jako studovat objem vody, v níž zrovna plaveme, a snažit se vypočítat vzdálenost mezi předměty na její hladině.

Tým astronomů z Nankingské univerzity v Číně ovšem detekoval teleskopem FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) neznámou strukturu pojmenovanou Cattail, která byla popsána v The Astrophysical Journal Letters. Jedná se o obří plynový oblouk a je možné, že je součástí nám neznámého galaktického spirálního ramene.

„Struktura se zdá být zatím nejvzdálenějším a největším vláknem v naší galaxii,“ stojí v článku čínských astronomů. Astronomové strukturu našli náhodou při hledání mraků neutrálního atomového vodíku. Tyto mraky se většinou nacházejí v ramenech spirálních galaxií. Studiem jemných rozdílů ve světle vodíku je možné zmapovat počet a uspořádání ramen v Mléčné dráze.
 
Podle údajů z FAST je struktura dlouhá 3590 světelných let a široká 675 světelných let. Je tedy obrovská. Podle srovnání údajů s daty z HI4PI all-sky HI survey struktura může měřit až 16 300 světelných let.
 
V tom případě je Cattail kolosálnější než plynová struktura známá jako Gouldův pás, která délku měří 9000 světelných let.
 
Cattail vyvolává hned několik otázek. Většina plynných vláken je propojena s rameny a nachází se blíže ke galaktickému středu. Pokud se jedná o takové vlákno, není jasné, jak to, že vzniklo a zůstalo mimo známá spirální ramena Mléčné dráhy.
 
Pokud je to spirální rameno, je to údajně i tak zvláštní, protože neodpovídá tvaru Mléčné dráhy. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama