Spojení Artušova kamene s bájným panovníkem se slavným mečem Excalibur zůstává záhadou

Monolit byl postaven někdy kolem roku 3700 př.n.l. z křemenné horniny / Robin Leicester
Archeologové poprvé provedli vykopávky poblíž Artušova kamene a zjistili, že byl součástí mnohem většího obřadního komplexu. Spojení s bájným panovníkem ale zůstává důkazy nepodloženým mýtem.

Artušův kámen, ve velštině Maen Ceti, je neolitické pohřebiště, komorová mohyla, nacházející se na sever od hřebenového vrcholu Cefn Bryn poblíž vesnice Reynoldston ve Walesu.

Podle legend měl zde bájný, ale fyzickými důkazy neprokázaný a vědci zpochybňovaný, panovník vytáhnout svůj slavný meč Excalibur. Další lidový příběh zahrnuje velšského biskupa ze 6. století, Svatého Davida. Podle legendy měl kámen rozetnout svým mečem.

Monolit, který byl postaven někdy kolem roku 3700 př.n.l. z křemenné horniny, nikdy nebyl zahrnut do seznamu světového dědictví UNESCO a i přesto, že je tak důležitý, zde nikdy neproběhly vykopávky, které by vysvětlily vznik mohyly a možná i celé legendy.
 
Archeologové z Manchesterské univerzity nedávno provedli vykopávky na jih od památníku a zjistili, že Artušův kámen byl součástí ceremoniálního komplexu. Výsledky jejich práce zatím nebyly publikovány v žádném odborném časopise.
 
Podle vědců byla mohyla pokryta stlačeným trávníkem a obehnána řadou sloupů. Ty se však kvůli hnilobě rozpadly. Datum, struktura a orientace Artušova kamene také naznačuje jeho propojení s kopcem Dorstone Hill, kde byly v roce 2013 objeveny tři podobné mohyly, mezi nimiž se ancházely dvě „síně mrtvých“ vybudované zhruba před 6 000 lety.
 
„Každá z těchto tří mohyl byla postavena na základech velké dřevěné budovy, která byla úmyslně spálena. Blok vrchoviny mezi Golden Valley a Wye Valley se nyní ukazuje jako hostitel integrované neolitické krajiny,“ řekl archeolog Julian Thomas z Manchesterské univerzity.
 
Mohyla Maen Ceti nevznikla naskládáním velkých kamenů na sebe. Stavitelné pod hlavní skálou vyhloubili díru a kameny nad ní pustili ze svahu. Kameny pak byly zasypány hlínou a vznikl kopec zasahující až do okolního pole na jih, kde došlo k těmto vykopávkám. A to, co dnes vidíme, je zlomek toho, co zde kdysi existovalo.
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama