Archeologové objevili na dně oceánu vrak staroegyptské galéry a potopené pohřebiště

Na místě bylo vyzvednuto velké množství artefaktů / Franck Goddio
Archeologové na dně Středozemního moře našli vrak staroegyptské lodi. Plavidlo před 2200 lety zasáhly obrovské bloky kamenů z Amonova chrámu, které uvolnilo zemětřesení. Rychlá galéra se nacházela v pohřebišti potopeného staroegyptského města Thonis.

Město Thonis či řecky Herakleion vzkvétalo v období úpadku faraonů, kdy za jeho brány proudily davy Řeků.

Kvůli zemětřesením osídlení postupně padalo do moře. A tam také bylo objeveno v letech 1999 až 2000. Od té doby jej archeologové z Ministerstva turismu a starožitností a Evropskéjo institututu pro podvodní archeologii (IEASM) zkoumají.

Web Live Science nyní informoval o tom, že archeologové na dně Středozemního moře s pomocí „nového typu sonaru“ nalezli pohřebiště náležící ke městu Thonis a potopenou, pod více než 5 metry hlíny a sutin zasypanou, staroegyptskou loď. Její náklad nebyl nalezen.
 
Rychlá galéra s velkou plachtou a dlouhým kýlem o délce 20 metrů byla v poměrně velké rychlosti poháněna skupinou veslařů. Podle egyptského Ministerstva turismu a starožitností byla zasažena a na dně zasypána obrovskými bloky kamenů, které padaly ze zemětřesením zasaženého Amonova chrámu. K události došlo v 2. století př. n. l.
 
„Nálezy rychlých galér z tohoto období jsou extrémně vzácné," uvedl v prohlášení prezident IEASM, Franck Goddio. Na místě nalezeného vraku v potopeném městě Thonis archeologové objevili pohřebiště využívané již před 2400 lety, tedy 200 let před námořní tragédií.
 
Na místě bylo vyzvednuto velké množství artefaktů. Keramika, obraz s mořskými vlnami a zlatý amulet s egyptským bohem porodu a plodnosti, Besem. Místo posledního odpočinku bylo označeno velkou mohylou.

Mohlo by vás zajímat

Reklama