Nejvyšší hora Švédska nebude brzy kvůli oteplování nejvyšší

Od 90. let začal vrchol klesat lineárně / Per Holmlund
Nejvyšší hora Švédska už brzy nebude nejvyšší. Nová měření odhalila, že se její vrchol kvůli tání ledu snižuje. Je to další důkaz o tom, že globální oteplování má sílu hýbat s horami. Podle klimatologů je to špatné znamení.

Zaledněný jižní vrchol Sydtoppen měl v roce 1968 výšku 2120 nad mořem. Ta pak kolísala v závislosti na povětrnostních a klimatických podmínkách, včetně srážek. Od 90. let ale vrchol začal klesat lineárně.

V roce 1996 vrchol měřil 2118 metrů. V roce 1998 klesl na 2110 metrů. V roce 2011 se snížil pod 2100 metrů, tedy na 2 009,7 metrů. Od té doby tento trend pokračuje.

V roce 2018 ztratil vrchol Sydtoppen status nejvyššího bodu Švédska na severním vrcholu hory. A nová měření vědců ze Stockholmské univerzity nejsou o nic pozitivnější. Vrchol hory je nyní údajně v nadmořské výšce 2 094,6 metrů.
 
„Výškové variace jsou dobrým symbolem reakce ledovců na oteplující se klima ve Švédsku," řekl Per Holmlund, glaciolog z výzkumné stanice Tarfala Stockholmské univerzity.
 
Nová studie publikovaná v Geografiska Annaler: Series A, Physical Geography na základě popisu tání ledovců a snižujícího vrcholu hory uvádí, že data naznačují komplexní přetvoření hmoty na vrcholu. Rekordní minima, která pozorujeme, podle expertů představují začátek nové problematické situace s mizením ledu.

Zdroj: Geografiska Annaler: Series A, Physical Geography

Mohlo by vás zajímat

Reklama