Astronomové pozorovali v kupě galaxií kosmický bumerang

Kupa galaxií Coma je velkou skupinou galaxií v souhvězdí Vlasů Bereniky / ESA/Hubble & NASA
Astronomové pozorovali efekt kosmického bumerangu, proudy molekulárních plynů, které se pohybují směrem od galaxie a poté se vracejí zpět. Pozorování nabízí nové pohledy na životní cyklus galaxií a jejich strukturální útvary.

Kupa galaxií Coma je velkou skupinou galaxií od nás vzdálenou 330 světelných let daleko v souhvězdí Vlasů Bereniky. Zde se nachází hmotná spirální galaxie zvaná NGC 4921.

Astronomové na ní zkoumali proces, který galaxie zbavuje plynu a zanechává je bez materiálu potřebného k vytvoření nových hvězd. Proces, jemuž se říká stripování tlakem, urychluje cyklus galaxií.

„Astronomové se zajímají o to, jak galaxie rostou, žijí a umírají,“ říká William Cramer, výzkumník na Arizonské státní univerzitě. „Účinky jako stripování tlakem jsou proto nesmírně důležité.“
 
Astronomové v kooperaci s observatoří ALMA shromáždili data o NGC 4921 a vytvořili mapu molekulárního plynu ve vysokém rozlišení. Mapa ukazuje neobvyklé struktury, dlouhá vlákna těžkého plynu spojená s rodícími se hvězdami.
 
Plyn, který je velice hustý, je proti stripování tlakem odolnější, možná kvůli magnetickým polím, která jej drží na své pozici. „Neobvyklá vlákna by nevznikla bez magnetických polí, takže se dozvídáme důležitost magnetických polí v galaxiích,“ řekl profesor Jeffrey Kenney z Univerzite Yale.
 
Astronomové si ale všimli plynu, který se ke galaxii vrací. "Místo toho, aby byl trvale vyhozen a už se nevrátil, pohybuje se jako bumerang, je vystřelen, ale pak krouží a padá zpět ke svému zdroji,“ řekl Kenney. Pokud je plyn galaxií zachycen, může začít tvořit nové hvězdy.
 
Bumerangový efekt je důležitý objev, neboť poskytuje jasné důkazy o vývoji galaxií. Pozorování bumerangového efektu nám říká, že můžeme detekovat pokles plynu, díky čemuž jej můžeme hledat v širším měřítku.
 
Zdroj: Astrophysical Journal

Mohlo by vás zajímat

Reklama