Samice chobotnic se proti sexuálnímu obtěžování brání vodním dělem

Chobotnice pod svými těly shlukují písek a mušle, které následně vyhazují na ostatní hlavonožce / Pixabay
Sexuální obtěžování spojujeme zejména se ženami, je však běžné i v přírodě. Samice chobotnic se podle pozorování expertů v Austrálii naučily sexuálním agresorům bránit. Pomocí vystřelovaných proudů vody po nich vymršťují shluky písku a mušlí.

Vědci z univerzity v Sydney pozorují od roku 2015 chobotnice v zálivu Jervis Bay na jižním pobřeží Nového Jižního Walesu. Tehdy si tým všiml, že chobotnice pod svými těly shlukují písek a mušle, které následně vyhazují na ostatní hlavonožce.

Nebylo jasné, zda jde o náhodné chování či budování hnízdišť. Chobotnice totiž vyhazují písek a bahno, když si hloubí hnízdiště. Další záběry a jejich následná analýza prozradily, že samice chobotnic tak útočí na samce, kteří se chtějí pářit.

Hlavonožci pod sebe chapadly nahromadí písek, řasy a mušle. Na nahromaděné střelivo namíří sifon a prudkým výtryskem vody jej odpálí. Díky technice odpalování proudem vody se z materiálu stávají projektily s vysokým dostřelem.
 
Jednou samice na agresora dokonce vymrštila materiál desetkrát. Samec se dokázal některým útokům vyhnout, díky usilovné palbě jej však samice dokázala zastavit. Chobotnice na samce útočila cíleně. Mířila totiž přímo mezi první a druhé chapadlo na levé či pravé straně. Další útoky přicházely přímo zepředu mezi první dvě chapadla.
 
Kromě toho chobotnice házela obsah s velkou razancí. Zajímavé je, že oběti samičí agrese nevrátily odpověď. Hlavními agresory jsou při podobných incidentech samice. Celkem 15 ze 17 zásahů bylo od samic.
 
V jednom případě odmítnutý samec odhodil mušli opačným směrem. „Možná tím ventiloval svou frustraci,“ vysvětlil Peter Godfrey-Smith, výzkumník z univerzity v Sydney, který sledovací tým vede.
 
Mezi oběťmi však nebyli pouze „oplzlí“ samci, ale také samice. Zvířata střílející projektily na vlastní druh je vzácnost, kterou nevidíme každý den.
 
Zdroj: bioRxiv
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama